W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z krabów z fasolką szparagową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z krabów z fasolką szparagową

"Przyjęciowa" sałatka w lekko dalekowschodnim stylu. Ładnie prezentuje się wśród dań bufetowych i zazwyczaj znika, jak sen jaki złoty...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 szalotki
  • 200 g kiełków sojowych
  • 250 g mięsa z kraba (najlepiej świeżego)
  • 200 g ugotowanych obranych krewetek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka wytrawnego sherry
  • łyżka octu z sherry
  • oliwa z oliwek

Sałatka z krabów z fasolką szparagową - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, płuczemy starannie na sicie i osączamy. Wrzucamy fasolkę do wrzącej wody i gotujemy 5-7 minut, aż będzie ugotowana, ale wciąż chrupka. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki płuczemy i osuszamy. Mięso z kraba - jeśli było z puszki - osączamy na sicie. Do dużej miski wkładamy fasolkę, szalotki i kiełki. Mieszamy. Rozkruszamy mięso z kraba, dodajemy do warzyw, wrzucamy też krewetki. Ukręcamy sos: mieszamy razem musztardę, sherry i ocet. Cały czas mieszając, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i przekładamy do ładnej salaterki. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sałatka z krabów z fasolką szparagową: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: