W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z karczochów z fetą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z karczochów z fetą

Błyskawiczna sałatka o śródziemnomorskich korzeniach. Dobra na lekką kolację, bardzo ładnie też wygląda na dużym półmisku - można ją więc potraktować jako danie bufetowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 grillowanych karczochów w oleju (ze słoika)
  • 200 g dobrej fety
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1/2 kiszonej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamico
  • świeży tymianek

Sałatka z karczochów z fetą - Opis przyrządzania:

Karczochy dokładnie odcedzamy z oleju na sitku, a potem na kawałku kuchennego papieru. Kroimy każdy wzdłuż na pół. Fetę kroimy w zgrabną kostkę. Oliwki odcedzamy z zalewy. Skórkę kiszonej cytryny kroimy w kostkę. Na ładnym talerzu układamy karczochy, fetę i oliwki. Posypujemy posiekaną cytryną. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru i szczyptę soli (mało, bo zarówno feta, jak i oliwki są słone), mieszamy. Dolewamy 3 łyżki oliwy i łyżkę octu balsamico. Ukręcamy na jednolity sos i polewamy nim sałatkę. Z umytego tymianku obrywamy listki i posypujemy nimi sałatkę. Talerz przykrywamy folią plastikową i odstawiamy w chłodne miejsce na jakieś pół godziny, żeby smaki się przegryzły - z tym, że nie jest to absolutnie konieczne.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z karczochów z fetą: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z karczochów z fetą przepisy:

  • Sałatka z karczochów z jajkiem
    Karczochy i jajka świetnie do siebie pasują. Ta pogodna, wiosenna w barwach sałatka starcza na lunch (z kawałkiem bułki).
  • Sałatka ze Scheveningen
    Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.
  • Oliwki z marokańskimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.




Podziel się linkiem:


Komentarze: