W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata ze świeżymi figami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałata ze świeżymi figami

Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 garści listków mieszanej sałaty
  • 150 g niebieskiego sera (we Francji roqueforta; we Włoszech gorgonzoli)
  • 2 kulki imbiru w syropie
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 duże świeże figi
  • łyżka masła
  • łyżka płynnego miodu

Sałata ze świeżymi figami - Opis przyrządzania:

Sałatę myjemy i starannie osączamy, rozkładamy na 4 talerzach.
150 g niebieskiego sera kruszymy na małe kawałki - w przypadku gorgonzoli raczej kroimy nożem w kostkę.
Imbir kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z 3 łyżkami oliwy, octem winnym i solą wraz z pieprzem do smaku.
Figi myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki. Każdą figę kroimy pionowo na 4 plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Na gorące kładziemy figi i smażymy na sporym ogniu przez kilkanaście sekund z każdej strony. Dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę, potrząsając patelnią, aż miód lekko się skarmelizuje.
Przekładamy figi na talerz (muszą chwilę przestygnąć, żeby sałata nie zwiędła), a na patelnię wlewamy sos z imbirem. Zagotowujemy, mieszając, i zdejmujemy z ognia.
Ciepłe figi rozkładamy na sałacie, posypujemy pokruszonym serem i skrapiamy letnim sosem.
Podajemy z chrupiącą bagietką na letni lunch lub jako przystawkę w ciepły sierpniowy wieczór...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałata ze świeżymi figami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sałata ze świeżymi figami przepisy:

  • Figi pieczone z miodem
    Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.
  • Roesti z jabłkami i gorgonzolą
    Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.
  • Omlet z gorgonzolą
    Smaczne, sycące danie. Jeśli do omletu podamy bagietkę i miskę sałaty - najlepiej z dodatkiem gorzkawych liści endywii lub radicchio - to głód nam nie zagrozi!
  • Jabłkowa zupa z niebieskim serem
    Zupa dla zuchwałych - zupełnie nowy smak, dla jednych znakomity, dla innych zaskakujący, dla jeszcze innych nie do przyjęcia. Ale nie wierz gębie, połóż na zębie, jak mawia starożytne przysłowie...
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: