Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata ze świeżymi figami - Opis przyrządzania:
Sałatę myjemy i starannie osączamy, rozkładamy na 4 talerzach.
150 g niebieskiego sera kruszymy na małe kawałki - w przypadku gorgonzoli raczej kroimy nożem w kostkę.
Imbir kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z 3 łyżkami oliwy, octem winnym i solą wraz z pieprzem do smaku.
Figi myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki. Każdą figę kroimy pionowo na 4 plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Na gorące kładziemy figi i smażymy na sporym ogniu przez kilkanaście sekund z każdej strony. Dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę, potrząsając patelnią, aż miód lekko się skarmelizuje.
Przekładamy figi na talerz (muszą chwilę przestygnąć, żeby sałata nie zwiędła), a na patelnię wlewamy sos z imbirem. Zagotowujemy, mieszając, i zdejmujemy z ognia.
Ciepłe figi rozkładamy na sałacie, posypujemy pokruszonym serem i skrapiamy letnim sosem.
Podajemy z chrupiącą bagietką na letni lunch lub jako przystawkę w ciepły sierpniowy wieczór...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sałata ze świeżymi figami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |