W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Roladki z łososia na ciepło

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Roladki z łososia na ciepło

Delikatne "zraziki" z dwu rodzajów łososia. Doskonałe na walentynkową kolację - kolor też odpowiedni - a podajemy je z ziemniakami duszonymi w maśle (patrz przepis) i zieloną sałatą z cytrynowym dressingiem z kolendrą (patrz przepis, bez czosnku - rzecz jasna ;-)).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia bez skóry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cytryna
  • 4 spore plastry wędzonego łososia

Roladki z łososia na ciepło - Opis przyrządzania:

Filet z łososia myjemy, osuszamy i starannie przeglądamy pod kątem pozostałych ości i wyjmujemy je pęsetką. Dużym i ostrym nożem siekamy łososia na możliwie drobne kawałeczki.
Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki, po czym starannie je siekamy i dodajemy do posiekanego łososia. Mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soku z cytryny, pieprzem i ociupinką soli. Jeszcze raz mieszamy i dzielimy na 4 części.
Plastry wędzonego łososia rozkładamy pojedynczo na kawałkach plastikowej folii. Na każdym plastrze kładziemy 1/4 łososiowego nadzienia i formujemy w wałek. Pomagając sobie folią zwijamy rulon z łososia tak, by całe nadzienie znalazło się wewnątrz plastra wędzonego łososia - uwaga, żeby nie zawinąć do środka także folii! Końce folii zakręcamy, jak papierek od cukierka i wstawiamy ruloniki do lodówki na 20 minut.
Do garnka nalewamy trochę wody i stawiamy na ogniu. Na garnku kładziemy koszyczek do gotowania na parze, a kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień. Kładziemy rulony (w folii) w koszyczku i przykrywamy. Gotujemy na parze przez 8 minut, po czym zdejmujemy z garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty.
Odwijamy rulony z folii, kroimy je skosem przez środek i układamy zgrabnie na ogrzanych talerzach. Dekorujemy ćwiartką cytryny i listkiem natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Roladki z łososia na ciepło: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Roladki z łososia na ciepło przepisy:

  • Angielski pasztet z łososia
    Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
  • Roladki z łososiem
    Bardzo dekoracyjna przystawka-sałata. Możemy także łososiowe rolki położyć na małych grzaneczkach i podać jako zakąskę do drinków lub ułożyć ładnie na dużym półmisku wraz z innymi małymi "cosiami na ząb".
  • Fettuccine z dwoma rodzajami łososia
    Ulubiony makaron mojego męża, który to mąż ogólnie niechętnie jada ryby...
  • Tatar z wędzonego łososia
    Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
  • Rolki z łososia z kremem z mascarpone
    Bardzo dekoracyjne ruloniki z plastrów wędzonego łososia, z kremem z serka mascarpone, przyprawionego różnościami, w tym odrobiną wódki. Doskonałe na przystawkę przed wytworną kolacją - w dodatku robi się je wcześniej i spokojnie sobie czekają w lodówce na swój moment chwały.




Podziel się linkiem:


Komentarze: