W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami

Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety cielÄ™ce (100-150 g każdy)
  • 2 cebule
  • 2 plastry bekonu
  • 6 suszonych pomidorów
  • duży zÄ…bek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 Å‚yżki pasty pomidorowej
  • pÄ™czek Å›wieżej bazylii
  • garść mÄ…ki
  • 150 ml biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
  • 200 ml kremowej Å›mietanki

Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami - Opis przyrządzania:

Kotlety myjemy, osuszamy i rozklepujemy na duże cienkie płaty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Cebule obieramy i drobniutko siekamy.
Bekon i suszone pomidory też bardzo drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebule, bekon i pomidory i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Dodajemy czosnek i pastę pomidorową i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą (malutko) i pieprzem.
Każdy plaster mięsa smarujemy masą pomidorową (zostawiamy z boków po mniej więcej centymetrze luzu, żeby masa nie wylatywała). Na nadzieniu kładziemy kilka listków bazylii, po czym zwijamy każdy plaster w roladkę, spinając wykałaczką. Każdą roladkę obtaczamy lekko w mące.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy mięso i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar, znów zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy mięso przez godzinkę, aż będzie zupełnie miękkie.
Wyjmujemy roladki na ogrzany talerz i trzymamy w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę i gotujemy na sporym ogniu, pilnując, żeby nie wykipiało, aż sos trochę zgęstnieje.
Wkładamy mięso jeszcze na chwilę do zabielonego sosu, po czym podajemy - na przykład z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: