W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami

Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce (100-150 g każdy)
  • 2 cebule
  • 2 plastry bekonu
  • 6 suszonych pomidorów
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść mąki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
  • 200 ml kremowej śmietanki

Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami - Opis przyrządzania:

Kotlety myjemy, osuszamy i rozklepujemy na duże cienkie płaty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Cebule obieramy i drobniutko siekamy.
Bekon i suszone pomidory też bardzo drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebule, bekon i pomidory i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Dodajemy czosnek i pastę pomidorową i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą (malutko) i pieprzem.
Każdy plaster mięsa smarujemy masą pomidorową (zostawiamy z boków po mniej więcej centymetrze luzu, żeby masa nie wylatywała). Na nadzieniu kładziemy kilka listków bazylii, po czym zwijamy każdy plaster w roladkę, spinając wykałaczką. Każdą roladkę obtaczamy lekko w mące.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy mięso i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar, znów zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy mięso przez godzinkę, aż będzie zupełnie miękkie.
Wyjmujemy roladki na ogrzany talerz i trzymamy w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę i gotujemy na sporym ogniu, pilnując, żeby nie wykipiało, aż sos trochę zgęstnieje.
Wkładamy mięso jeszcze na chwilę do zabielonego sosu, po czym podajemy - na przykład z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami przepisy:

  • Roladki z szynki z kozim twarożkiem Roladki z szynki z kozim twarożkiem
    Optymistyczne w kolorystyce (zestaw powinien podobać się małym dziewczynkom...) i bardzo pyszne roladki z prostym nadzieniem z koziego serka. Bardzo ładne i praktyczne "gościowe" danie.
  • Roladki z soli z sosem z zielonego groszku
    Zwijanie filetów z soli w roladki ma swój, nie tylko estetyczny, sens - filety takie są długie i cienkie, łatwo je przegotować, zaś zwinięcie pozwala lepiej panować nad ich gotowaniem. Poza tym NAPRAWDĘ ładnie wyglądają, szczególnie w tym daniu: biało-zielone zawijaski na tle intensywnie zielonego sosu, nieco ziół do ozdoby... Wiosna w środku (prawdziwej tym razem) zimy.
  • Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem
    Przyznaję bez bicia, że nie widziałam nigdzie we Włoszech takich zawijanych zrazów... Jednak kombinacja włoskiej szynki, kaparów i orzeszków piniowych w nadzieniu, a pomidorów i świeżej bazylii w sosie, wydaje mi się inspirowana kuchnią Pięknej Italii.
  • Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami
    Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.
  • Roladki z łososia na ciepło
    Delikatne "zraziki" z dwu rodzajów łososia. Doskonałe na walentynkową kolację - kolor też odpowiedni - a podajemy je z ziemniakami duszonymi w maśle (patrz przepis) i zieloną sałatą z cytrynowym dressingiem z kolendrą (patrz przepis, bez czosnku - rzecz jasna ;-)).


Podziel się linkiem:




Komentarze: