W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z groszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z groszkiem

Bardzo proste risotto o ujmującym wyglądzie. Doskonała kolacja w sytuacji, gdy niemal nic nie ma w domu jadalnego ;-)

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 6 szklanek (półtora litra) wywaru z kurczaka lub warzyw
  • oliwa z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto (arborio
  • carnaroli
  • vialone nano)
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • świeży parmezan
  • masło
  • plastry smażonej szynki parmeńskiej

Risotto z groszkiem - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ząbek czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Wywar podgrzewamy w garnku. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula będzie szklista. Wsypujemy ryż i bardzo dokładnie mieszamy. Smażymy ryż przez kilka chwil, aż zbieleje, ale nie zacznie się przypiekać. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Do ryżu wsypujemy groszek ( w stanie zamrożonym) i gotujemy na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą - mało, bo parmezan też jest słony - oraz pieprzem, w dowolnej ilości. Zdejmujemy risotto z ognia, dodajemy łyżkę masła i garść świeżo startego parmezanu. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w spokoju na czas nakrycia do stołu. 4 plastry smażonej szynki parmeńskiej kruszymy na kawałki i posypujemy nimi risotto. Podajemy natychmiast , z dodatkowym tartym parmezanem w miseczce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Risotto z groszkiem przepisy:

  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto z cykorią i pomidorami
    Oryginalne risotto o niespodziewanym, słodko-gorzkawym smaku. Bardzo smaczne.




Podziel się linkiem:


Komentarze: