W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim

Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim

Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny (nie za tłustej)
  • 100 g wątróbki (też wieprzowej)
  • kromka białego chleba
  • 150 ml mleka
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g dobrych czarnych oliwek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 4 pomidory
  • spory strąk papryki (żółtej lub zielonej)
  • oliwa z oliwek

Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim - Opis przyrządzania:

Jeśli nie bardzo wierzymy w jakość mielonej wieprzowiny, kupujemy 700 g karkówki i przepuszczamy przez maszynkę, razem z wątróbką.
Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na parę minut do nasiąknięcia.
Miksujemy razem wątróbkę i odciśnięty chleb, dodajemy do mielonego mięsa.
Cebule obieramy i drobno siekamy, dodajemy jedną z nich (czyli 1/3) do mięsa.
Czosnek obieramy i drobno siekamy - jeden z ząbków dodajemy do mięsa.
50 g oliwek drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy kręcimy kulki wielkości mniej więcej włoskiego orzecha.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki i przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki. Myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, partiami wkładamy pulpeciki i osmażamy na brązowo - mniej więcej 10 minut. Dodajemy resztę cebuli i czosnku, podsmażamy, aż cebula zmięknie (jakieś 5 minut). Dodajemy pomidory, paprykę i całe oliwki, lekko solimy i porządnie - pardon - pieprzymy. dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Podajemy z bagietką lub kluskami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim przepisy:

  • Pulpeciki cielęce z papryką
    Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.
  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
  • Ananas z papryką (duszony)
    Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.
  • Cytrynowe klopsiki Cytrynowe klopsiki
    Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.
  • Encebollado
    Sos do szaszłyków - z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby. Spora ilość kminu rzymskiego nadaje mu egzotyczny posmak.


Podziel się linkiem:




Komentarze: