W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku)

Danie takie, jak Wielkie Księstwo Luksemburga - solidne, zamożne, mieszczańskie, podlane białym winem mozelskim...

Kraj pochodzenia: Luksemburg

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 niezbyt duże pstrągi
  • niepełna szklanka mleka
  • trochę mąki (do obtoczenia)
  • 4 czubate łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina mozelskiego
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 4 plasterki cytryny do podania

Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku) - Opis przyrządzania:

Pstrągom - jeśli to konieczne - usuwamy oczy (zamykając przy tym własne, bo to nieprzyjemna robota), po czym starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, lekko solimy wnętrze brzuchów.
Mleko wlewamy na głęboki talerz, mąkę wsypujemy na płaski talerz. Solimy i (pardon) pieprzymy.
Pstrągi zanurzamy w mleku, a potem obtaczamy w mące, strząsając nadmiar.
Na 2 patelniach rozgrzewamy po 2 czubate łyżki masła. Wkładamy pstrągi na gorący tłuszcz i smażymy na średnio dużym ogniu na rumiano z obu stron - po 3-4 minuty z każdej strony. Odwracamy delikatnie, szeroką łopatką kuchenną, żeby się nie rozleciały. Kiedy rybki będą już przyjemnie zarumienione, patelnie przykrywamy, ogień pod nimi zmniejszamy i dusimy pstrągi z kwadransik.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i drobno siekamy ząbki czosnku.
Natkę płuczemy i też drobno siekamy.
Gotowe pstrągi zdejmujemy z patelni na ogrzany półmisek, przykrywamy i trzymamy w cieple.
Z obu patelni zlewamy tłuszcz od smażenia. Na jedną wlewamy wino i zagotowujemy, zeskrobując drewnianą łyżką wszystko drobinki z dna. Przelewamy na drugą patelnię i też odskrobujemy dno z przyrumienionych kawałków.
Teraz na patelnię z winem wlewamy śmietankę i dodajemy czosnek wraz z pietruszką. Zagotowujemy i gotujemy chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy pstrągi na ogrzane talerze, polewamy sosem i ozdabiamy cytryną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku) przepisy:

  • Pstrągi w sosie ogórkowym Pstrągi w sosie ogórkowym
    Szybciutkie danie dla dwojga - smażony pstrąg w sosie z kiszonych ogórków z koperkiem. Proste i bezpretensjonalne.
  • Pstrąg z krewetkowym sosem
    Oto danie dla mojej Córki - ulubiona rybka (choć trzeba jeszcze pomóc przy obieraniu z ości) i szare krewetki, podlane zrumienionym masełkiem, żadnych podejrzanych kombinacji. Proste składniki, proste wykonanie - a całość bardzo elegancka.
  • Pstrąg w laskowych orzeszkach
    Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
  • Marynowany pstrąg
    Oryginalny przepis na smażoną rybę marynowaną w sałatce warzywnej. Lekka przystawka na letni wieczór przy grillu. Podajemy na liściach sałaty, ze świeżym pieczywem.
  • Perliczka z sosem szafranowym
    Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: