W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki

Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 20 świeżych przegrzebków bez korala
  • 3 czerwone Pieczone papryki
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego wywaru z kurczaka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła

Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki - Opis przyrządzania:

Przegrzebki szybko myjemy w zimnej wodzie, usuwając przy okazji brązowawe resztki błon. Starannie osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Upieczone i przestudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Bazylię myjemy, osuszamy, oskubujemy listki. Kilka ładnych zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie paseczki.
Czosnek obieramy.
Paprykę, czosnek, wywar z kurczaka i wino miksujemy w blenderze na gładką masę. Przelewamy do garnka, dodajemy bazyliowe paseczki i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy sos, aż zredukuje się (powiedzmy o połowę) i zagęści. Trzymamy na maleńkim ogniu.
Dużą patelnię, a nawet dwie, stawiamy na sporym ogniu. Wkładamy 2 łyżki masła, a kiedy będzie gorące, wkładamy przegrzebki, po 10 na patelnię - małże nie powinny się tłoczyć, bo nie będą chciały się przyrumienić.
Smażymy przegrzebki na średnio dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni na ogrzany talerz.
Resztę masła kroimy w małe kawałeczki. Do gorącego sosu, cały czas mieszając, dodajemy po jednym kawałku masła na raz - następny wrzucamy, gdy poprzedni wmieszamy już w sos. Gotowy sos powinien mieć - jak to mówią w książkach kucharskich - aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na 4 ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu, zaś na nim kładziemy przegrzebki.
Ozdabiamy listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki przepisy:

  • Przegrzebki w sosie pomarańczowym
    Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Przegrzebki z sosem z zielonego groszku
    No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
  • Ciepła przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.


Podziel się linkiem:




Komentarze: