Kwintesencja jesieni - grzyby i pomidory w jednym sosie, a do tego gorące, przyrumienione plastry polenty. Świetne danie na deszczowy wieczór wrześniowy, z kieliszkiem czerwonego wina, rzecz jasna.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polenta z sosem grzybowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Polentę przyrządzamy zgodnie z przepisem Polenta do grillowania lub odsmażania i odstawiamy do zastygnięcia.
Grzyby przebieramy, ocieramy z leśnych paprochów (czystą ściereczką), przycinamy podstawy. Kroimy grzyby w plasterki.
Pomidory myjemy, kroimy w kawałki i miksujemy w blenderze, po czym przecieramy przez sitko.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy grzyby i smażymy na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się lekko przyrumienią. Dodajemy przetarte pomidory, sól i pieprz do smaku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy sos na małym ogniu przez pół godziny.
Kiedy sos będzie gotowy, wyjmujemy polentę z lodówki i kroimy ją w plastry o grubości około półtora cm.
Na sporej patelni rozgrzewamy resztę masła, a kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy plastry polenty. Smażymy na sporym ogniu, aż spód polenty dobrze się zarumieni. Ostrożnie odwracamy i dosmażamy na rumiano z drugiej strony.
Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie paseczki (tylko listki). Dodajemy do sosu.
Polentę kładziemy na ogrzanych talerzach i polewamy sosem grzybowym - uwaga! polenta będzie wściekle gorąca!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Polenta z sosem grzybowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |