Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami - Opis przyrządzania:
Mirabelki myjemy, osuszamy i jeśli mamy nadmiar czasu, kroimy na pół i usuwamy pestki - jeśli zaś czasu nie mamy, zostawiamy śliweczki w całości, a gości ostrzegamy przed pestkami.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
Polędwiczki czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, myjemy i osuszamy. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron, skrapiamy eau-de-vie, czyli wódeczką pędzoną z mirabelek (pyszna jako digestif!) i odstawiamy na jakiś kwadrans.
W grubym i ciężkim rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulkę i ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę na sporym ogniu. Rondel przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso z kartoflami przez 15 minut.
Dodajemy do mięsa mirabelki, delikatnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu, już bez przykrycia, przez kolejny kwadrans. Co jakiś czas sprawdzamy, czy danie się nie przypala. Kontrolujemy także pod kątem soli i pieprzu.
Gotowe mięso kroimy w plastry, obok kładziemy ósemki ziemniaków i polewamy sosem mirabelkowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |