W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym

Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ładna polędwiczka wieprzowa (500-600 g)
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki wywaru (wołowego lub z kurczaka)
  • ostra papryka (np. piment d'Espelette)
  • 4 łyżki orzeszków piniowych

Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym - Opis przyrządzania:

Mięso czyścimy z resztek błon i tłuszczu, myjemy i osuszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy, wkładamy mięso i rumienimy ze wszystkich stron. W czasie obsmażania dodajemy cebulę - nie za wcześnie, bo się przypali, powiedzmy w momencie, kiedy przewrócimy mięso na drugą stronę.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy pomarańcze w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w wąskich cienkich paskach, wyciskamy sok. I skórkę i sok dodajemy do mięsa.
Dodajemy miód i wywar, doprawiamy ostrą papryką wedle upodobania. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez pół godziny, aż sos zgęstnieje.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Mięso kroimy w plastry, układamy na podgrzanych talerzach, polewamy sosem i posypujemy orzeszkami.
Podajemy z piure ziemniaczanym lub ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym przepisy:

  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)
    Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. *!*1905*!*) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.
  • Mostek cielęcy z cebulką i piernikowymi przyprawami
    Jesień - czas na potrawy podnoszące na duchu. Duszone mięso właśnie do nich należy, zwłaszcza jeśli jest mięciutkie i pachnące świątecznymi już przyprawami.
  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!


Podziel się linkiem:




Komentarze: