W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placuszki z dorsza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Placuszki z dorsza

Placuszki z dorsza

Jest to jedno z moich ulubionych anglosaskich dań - takie placuszki niczym nie przypominają osławionych "kotletów rybnych" PRLu. Biała rybka, z niedużą ilością ziemniaków, ze świeżymi ziołami... wszystko razem wymieszane i usmażone na złoto. Idealnym dodatkiem będzie Sos tatarski lub Bezgrzeszny sos tatarski (dla dbających o poświąteczną linię) i ćwiartki cytryny. A - zupełnie niezłe są też na zimno.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g filetów z dorsza bez skóry
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • mały pęczek szczypiorku
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • garść zwykłej mąki
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia
  • ćwiartki cytryny do podania

Placuszki z dorsza - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy delikatnie rybę przez 10 minut do kwadransa (w zależności od grubości filetów), aż ryba zupełnie straci swą przezroczystość i, nakłuta widelcem, będzie dzielić się na płatki. Wyjmujemy filety łyżką cedzakową i studzimy, po czym dzielimy na drobne kawałeczki.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy. Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji, resztę drobno siekamy.
Jajko wybijamy ze skorupki i rozkłócamy widelcem.
Mieszamy razem rybę, ziemniaki, czosnek, siekany szczypiorek i jajko. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Mokrymi rękoma toczymy z masy kulki wielkości, powiedzmy, piłki pingpongowej (w wersji koktajlowej robimy znacznie mniejsze), po czym spłaszczamy je w kształtne placuszki.
Placuszki obtaczamy ze wszystkich stron w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oleju - co najmniej pół szklanki. Kiedy olej będzie naprawdę gorący, wkładamy kilka placuszków (powinny mieć miejsce do smażenia, bo inaczej się nie przyrumienią, a rozlecą) i smażymy na złoto-brązowo z obu stron (po kilka minut z każdej strony).
Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco lub zimno, ozdobione resztą szczypiorku i z ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Placuszki z dorsza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Placuszki z dorsza przepisy:

  • Placuszki z białej ryby
    Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.
  • Bliny Kuby Goldberga Bliny Kuby Goldberga
    Prościutkie bliny bez drożdży, a mimo to znakomite - o delikatnym smaku i różnorakim zastosowaniu: na słodko, na słono... Ja najbardziej lubię je z siekanym jajkiem na twardo, cebulką i kwaśną śmietaną. Kuba Goldberg (świeć Panie nad jego duszą) miał wiele zalet, a wśród nich niewątpliwy talent i zapał kucharski. Kiedyś o nim napiszę Gazetkę.
  • Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
    Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.
  • Placuszki kukurydziane z kokosem
    Zabawne smażone placuszki z azjatyckim sosem do maczania. Dobre jako pogryzka przed telewizorem lub nieduża przystawka przed kolacją o dalekowschodnim pochodzeniu.
  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.


Podziel się linkiem:




Komentarze: