Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 szklanki cukru
świeża papryczka jalepeno lub 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej papryczki chilli
mały melon odmiany kantalupa (o pomarańczowym miąższu)
1/2 melona o zielonym miąższu (honeydew - żółty z wierzchu)
sok z cytryny do smaku
Pikantna sałatka z melona - Opis przyrządzania:
Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, po czym gotujemy minutę do dwu i zdejmujemy z ognia.
W tak zwanym międzyczasie kroimy papryczkę jalapeno (lub papryczki chilli) na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Dodajemy papryczkÄ™ do gorÄ…cego syropu i zostawiamy do wystudzenia.
Melony kroimy w kawałki, usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę, a jeśli mamy szczególnie wrażliwy artystycznie dzień, wycinamy specjalnym przyrządem kulki.
Pokrojone melony mieszamy z syropem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej - na noc.
Tuż przed podaniem wciskamy do oziębionej sałatki nieco soku z cytryny. Sałatkę nakładamy łyżką cedzakową, żeby syrop, w którym marynowały się owoce, nie rozlewał się po talerzu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pikantna sałatka z melona: trzeba zrobić wcześniej
Sałatka zdrowotna 2014 To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Tajska sałatka z zielonych warzyw Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
Zdrowa sałatka z kurczakiem Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.
Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
Sałatka "przedzimowa" To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.