W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pikantna sałatka z melona

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Pikantna sałatka z melona

Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • świeża papryczka jalepeno lub 1/2 zielonej i 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • mały melon odmiany kantalupa (o pomarańczowym miąższu)
  • 1/2 melona o zielonym miąższu (honeydew - żółty z wierzchu)
  • sok z cytryny do smaku

Pikantna sałatka z melona - Opis przyrządzania:

Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, po czym gotujemy minutę do dwu i zdejmujemy z ognia.
W tak zwanym międzyczasie kroimy papryczkę jalapeno (lub papryczki chilli) na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski.
Dodajemy papryczkę do gorącego syropu i zostawiamy do wystudzenia.
Melony kroimy w kawałki, usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy w kostkę, a jeśli mamy szczególnie wrażliwy artystycznie dzień, wycinamy specjalnym przyrządem kulki.
Pokrojone melony mieszamy z syropem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej - na noc.
Tuż przed podaniem wciskamy do oziębionej sałatki nieco soku z cytryny. Sałatkę nakładamy łyżką cedzakową, żeby syrop, w którym marynowały się owoce, nie rozlewał się po talerzu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pikantna sałatka z melona: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: