Przedziwny kurczak, wart spróbowania! Dla wielbicieli nowości kulinarnych.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych - Opis przyrządzania:
3/4 orzeszków wsypujemy do malaksera i mielimy na proszek. Resztę orzeszków grubo siekamy.
Morele kroimy na pół.
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie pojedyncze, przy okazji usuwając resztki tłuszczu i chrząstek. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy i osmażamy plasterki kurczaka na złoty kolor - najlepiej porcjami. Usmażone mięso solimy i - pardon - pieprzymy, po czym przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy śmietankę i miód i zagotowujemy, mieszając - przy okazji odskrobujemy wszystkie kawałeczki mięsa, które przywarły do dna patelni. Dodajemy zmielone pistacje i morele. Solimy i - znów pardon - pieprzymy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.
Wkładamy mięso do sosu, podgrzewamy i posypujemy resztą orzeszków.
Podajemy z ryżem lub kuskusem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |