W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych

Przedziwny kurczak, wart spróbowania! Dla wielbicieli nowości kulinarnych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g wyłuskanych niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 15 suszonych moreli
  • 3 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki kremowej śmietanki
  • 2 łyżki płynnego miodu

Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych - Opis przyrządzania:

3/4 orzeszków wsypujemy do malaksera i mielimy na proszek. Resztę orzeszków grubo siekamy.
Morele kroimy na pół.
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie pojedyncze, przy okazji usuwając resztki tłuszczu i chrząstek. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy i osmażamy plasterki kurczaka na złoty kolor - najlepiej porcjami. Usmażone mięso solimy i - pardon - pieprzymy, po czym przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy śmietankę i miód i zagotowujemy, mieszając - przy okazji odskrobujemy wszystkie kawałeczki mięsa, które przywarły do dna patelni. Dodajemy zmielone pistacje i morele. Solimy i - znów pardon - pieprzymy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.
Wkładamy mięso do sosu, podgrzewamy i posypujemy resztą orzeszków.
Podajemy z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych przepisy:

  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Kurczak duszony z morelami
    Piersi z kurczaka, suszone morele i przyprawy - doskonała kombinacja.
  • Tażin z kurczaka z suszonymi owocami
    Klasyczne danie Maghrebu. Suszone owoce w czasie duszenia rozgotowują się w apetyczny, ciemny sos. Tażin podajemy z kuskusem lub bagietką.
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: