W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczony seler z curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Seler obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy go w równej wielkości kawałki, takie na jeden-dwa kęsy. Wsypujemy na blaszkę na tyle dużą, żeby seler leżał jedną warstwą. Solimy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy curry i gorczycę i smażymy, mieszając, przez 3 minuty, aż mikstura zacznie bąblować i będzie ładnie pachnieć. Gorącym masłem polewamy seler i mieszamy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy seler będzie złoty i zmięknie, blaszkę wyjmujemy, jeszcze raz mieszamy kawałki selera i podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczony seler z curry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |