W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczony seler z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pieczony seler z curry

W zimie trudno jest znaleźć coś naprawdę ciekawego w "zakresie warzyw" - kapusta (ile można...), marchewka (szybko się nudzi), cykoria (dzieci często nie lubią), buraki (farbują ręce) i tak dalej. Każdy więc oryginalny sposób na zimowe jarzynki wart jest szczególnej uwagi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory seler korzeniowy
  • 3 czubate łyżki masła
  • łyżka proszku curry
  • łyżka ziaren czarnej gorczycy

Pieczony seler z curry - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Seler obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy go w równej wielkości kawałki, takie na jeden-dwa kęsy. Wsypujemy na blaszkę na tyle dużą, żeby seler leżał jedną warstwą. Solimy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wsypujemy curry i gorczycę i smażymy, mieszając, przez 3 minuty, aż mikstura zacznie bąblować i będzie ładnie pachnieć. Gorącym masłem polewamy seler i mieszamy. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 3 kwadranse. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy seler będzie złoty i zmięknie, blaszkę wyjmujemy, jeszcze raz mieszamy kawałki selera i podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczony seler z curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczony seler z curry przepisy:

  • Orzechowy karmel
    Połamany na kawałki karmel jest bardzo ładną ozdobą rozmaitych deserów, ale świetnie też się sprawdza w roli ciasteczek.
  • Piure z kozim twarożkiem
    Sympatyczne, lekko kwaskowate piure, które znakomicie pasuje do pieczonej jagnięciny.
  • Sałatka Waldorf
    Znana na całym świecie sałatka z nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. Oto dowód na to, jak dysponując skromnymi środkami można zrobić międzynarodową karierę...
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami
    Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.




Podziel się linkiem:


Komentarze: