Bezmięsne danie obiadowe, kwintesencja jesieni. Podajemy ze szpinakowymi kluseczkami lub innymi kluskami typu spaetzle.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczona dynia z leśnymi grzybami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Dynię kroimy pionowo na pół, a potem w półksiężyce. Wydłubujemy nasiona i włókna, ścinamy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebulę i skrapiamy warzywa oliwą. Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, którymi posypujemy warzywa. Wstawiamy blachę do piekarnika na pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, ocieramy je z leśnych paprochów i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy kwaśną śmietanę i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Przekładamy warzywa na 2 ogrzane talerze i polewamy sosem grzybowym. Z kawałka parmezanu ścinamy nożykiem do warzyw cienkie płatki, którymi posypujemy gotowe danie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczona dynia z leśnymi grzybami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |