W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona dynia z leśnymi grzybami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Pieczona dynia z leśnymi grzybami

Bezmięsne danie obiadowe, kwintesencja jesieni. Podajemy ze szpinakowymi kluseczkami lub innymi kluskami typu spaetzle.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańczowa dynia o wadze mniej więcej 3/4 kg
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 5 listków świeżej szałwi
  • 200 g mieszanych leśnych grzybów
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • kawałek świeżego parmezanu

Pieczona dynia z leśnymi grzybami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Dynię kroimy pionowo na pół, a potem w półksiężyce. Wydłubujemy nasiona i włókna, ścinamy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy cebulę i skrapiamy warzywa oliwą. Szałwię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, którymi posypujemy warzywa. Wstawiamy blachę do piekarnika na pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, ocieramy je z leśnych paprochów i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy grzyby i smażymy je na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy kwaśną śmietanę i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Przekładamy warzywa na 2 ogrzane talerze i polewamy sosem grzybowym. Z kawałka parmezanu ścinamy nożykiem do warzyw cienkie płatki, którymi posypujemy gotowe danie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczona dynia z leśnymi grzybami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczona dynia z leśnymi grzybami przepisy:

  • Makaron zapiekany z dynią i grzybami
    Zwykły makaron z serem podniesiony do wyższego poziomu, a przy okazji zdrowszy!
  • Dynia zapiekana z fetą
    Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.
  • Dynia grillowana z czosnkiem
    "Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
  • Dynia piżmowa w mleku kokosowym
    Danie, które powstało na zasadzie przypadku i przeglądu lodówki. Przypadku, bo zupełnie niechcący dosypałam do curry (*!*5202*!*) ciut za dużo ostrej papryki i potrzebne było drugie danie, które łagodziłoby to pierwsze. A przegląd lodówki? No wiadomix, pół puszki mleka kokosowego zawsze się tam znajdzie... Wyszło łagodne, kremowe curry o intensywnym smaku dyni, doskonałe! (Jest to wariacja przepisu Kingi Błaszczyk-Wójcickiej z Magazynu Gazety z 2001 roku).
  • Zupa z dyni i rozmaitych warzyw
    Chyba najbardziej skomplikowana z dyniowych zup w PieceOfCake, ale warta chwili poświęcenia: najpierw gotujemy świeży w smaku wywar warzywny, a potem na jego bazie przyrządzamy kremową zupę. Dodatek: surowe siekane warzywa i pestki z dyni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: