W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona dynia z kaparami i jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pieczona dynia z kaparami i jogurtem

Doskonały dodatek do pieczonego mięsa, wystarczająco oryginalny, by podać nawet najbardziej wymagającym gościom. W ciepły jesienny dzień pieczona dynia z sosem jogurtowym, podana z sałatą i chrupiącą bagietką, śmiało może stanowić lekki lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia o wadze mniej więcej kilograma
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • kilka ząbków czosnku (ze skórką)
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • sok z limetki
  • 3 łyżki kaparów

Pieczona dynia z kaparami i jogurtem - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię kroimy w zgrabne kawałki. Nasiona usuwamy, ale skórkę zostawiamy - dzięki temu dynia się nie rozpadnie i będzie ładnie wyglądać.
Kawałki dyni układamy na blasze, polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, solą i pieprzem. Dokładamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. W połowie pieczenia dynię odwracamy i pieczemy dalej do miękkości.
Robimy sos: jogurt mieszamy z sokiem z limetki i 2 łyżkami kaparów - wcześniej odsączonymi z zalewy i posiekanymi.
Kiedy dynia jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy - wraz z upieczonymi ząbkami czosnku - na półmisek. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy łyżką całych kaparów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczona dynia z kaparami i jogurtem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczona dynia z kaparami i jogurtem przepisy:

  • Dynia pieczona z chilli
    Dynia pieczona w piekarniku jest bardzo smaczna - nadmiar wody wyparowuje, a charakterystyczny smak się potęguje. W tym przepisie dynię przyostrzamy papryczkami chilli i rozmarynem.
  • Dynia grillowana z czosnkiem
    "Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
  • Pieczona dorada z papryką
    Pieczona ryba w całości ze słodko-kwaśnym confit z papryki. Podajemy z pieczywem i michą sałaty.
  • Pieczona dynia z leśnymi grzybami
    Bezmięsne danie obiadowe, kwintesencja jesieni. Podajemy ze szpinakowymi kluseczkami lub innymi kluskami typu spaetzle.
  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...




Podziel się linkiem:


Komentarze: