W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczona dynia z kaparami i jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pieczona dynia z kaparami i jogurtem

Doskonały dodatek do pieczonego mięsa, wystarczająco oryginalny, by podać nawet najbardziej wymagającym gościom. W ciepły jesienny dzień pieczona dynia z sosem jogurtowym, podana z sałatą i chrupiącą bagietką, śmiało może stanowić lekki lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dynia o wadze mniej wiÄ™cej kilograma
  • oliwa z oliwek
  • 2 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżego tymianku
  • gaÅ‚Ä…zka rozmarynu
  • kilka zÄ…bków czosnku (ze skórkÄ…)
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • sok z limetki
  • 3 Å‚yżki kaparów

Pieczona dynia z kaparami i jogurtem - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię kroimy w zgrabne kawałki. Nasiona usuwamy, ale skórkę zostawiamy - dzięki temu dynia się nie rozpadnie i będzie ładnie wyglądać.
Kawałki dyni układamy na blasze, polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, solą i pieprzem. Dokładamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. W połowie pieczenia dynię odwracamy i pieczemy dalej do miękkości.
Robimy sos: jogurt mieszamy z sokiem z limetki i 2 łyżkami kaparów - wcześniej odsączonymi z zalewy i posiekanymi.
Kiedy dynia jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy - wraz z upieczonymi ząbkami czosnku - na półmisek. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy łyżką całych kaparów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczona dynia z kaparami i jogurtem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: