Jadłam z tym sosem ostrygi i były bardzo smaczne, choć zasadniczo wolę po prostu z cytryną i pieprzem. Ale krewetki z nim były fantastyczne!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
1/2 strÄ…ka czerwonej papryki
zielona ostra papryczka
3 gałązki świeżej kolendry
pomarańcza
limetka
olej z pestek winogron
ocet z cydru
Ostry sos pomarańczowy - Opis przyrządzania:
Imbir obieramy ze skórki. Obie papryki czyścimy z nasionek, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy i osuszamy, siekamy.
Do malaksera wkładamy imbir, paprykę, papryczkę i kolendrę i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Z pomarańczy i limetki wyciskamy sok i dodajemy do posiekanych warzyw. Wlewamy łyżkę oleju i nieco octu (do smaku), doprawiamy solą i pieprzem.
Do chwili podania trzymamy w lodówce, pod przykryciem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ostry sos pomarańczowy: można zrobić wcześniej
Dip z kolendrą Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
Sabzi z kalafiora i ziemniaków Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).
Szermula (chermoula) Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
Domowy ketchup pikantny Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...