W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ostry sos pomarańczowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Ostry sos pomarańczowy

Jadłam z tym sosem ostrygi i były bardzo smaczne, choć zasadniczo wolę po prostu z cytryną i pieprzem. Ale krewetki z nim były fantastyczne!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • zielona ostra papryczka
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • pomarańcza
  • limetka
  • olej z pestek winogron
  • ocet z cydru

Ostry sos pomarańczowy - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy ze skórki. Obie papryki czyścimy z nasionek, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy i osuszamy, siekamy.
Do malaksera wkładamy imbir, paprykę, papryczkę i kolendrę i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Z pomarańczy i limetki wyciskamy sok i dodajemy do posiekanych warzyw. Wlewamy łyżkę oleju i nieco octu (do smaku), doprawiamy solą i pieprzem.
Do chwili podania trzymamy w lodówce, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ostry sos pomarańczowy: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: