W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ostry sos pomarańczowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Ostry sos pomarańczowy

Jadłam z tym sosem ostrygi i były bardzo smaczne, choć zasadniczo wolę po prostu z cytryną i pieprzem. Ale krewetki z nim były fantastyczne!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 2 cm
  • 1/2 strÄ…ka czerwonej papryki
  • zielona ostra papryczka
  • 3 gaÅ‚Ä…zki Å›wieżej kolendry
  • pomaraÅ„cza
  • limetka
  • olej z pestek winogron
  • ocet z cydru

Ostry sos pomarańczowy - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy ze skórki. Obie papryki czyścimy z nasionek, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy i osuszamy, siekamy.
Do malaksera wkładamy imbir, paprykę, papryczkę i kolendrę i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Z pomarańczy i limetki wyciskamy sok i dodajemy do posiekanych warzyw. Wlewamy łyżkę oleju i nieco octu (do smaku), doprawiamy solą i pieprzem.
Do chwili podania trzymamy w lodówce, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ostry sos pomarańczowy: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ostry sos pomarańczowy przepisy:

  • Dip z kolendrÄ…
    Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)
    Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
  • Domowy ketchup pikantny Domowy ketchup pikantny
    Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: