W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe listki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Orzechowe listki

Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 40 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cytryna
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki (lub trochę więcej) domowej galaretki z jabłek (lub pigwy)

Orzechowe listki - Opis przyrządzania:

Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, żeby było 1/2 łyżeczki i wyciskamy tyle soku, by była cała łyżeczka. Miękkie masło ucieramy na puch z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Cały czas ubijając, dodajemy jajko i szczyptę soli, a potem skórkę i sok z cytryny. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do masła, po czym ręką zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię plastikową i wsadzamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie siekamy orzechy średnio grubo i wsypujemy je na suchą patelnię. Prażymy na średnim ogniu, aż orzechy zaczną się rumienić - uwaga! nie przypalić! Uprażone orzechy zsypujemy na talerzyk i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 mm. Formą w kształcie listka (lub, oczywiście, jakąkolwiek inną) wycinamy ciasteczka - zgrabne listki możemy też uzyskać, jeśli wytniemy serduszka, a potem każde pionowo przetniemy na pół. Delikatnie przekładamy ciasteczka na blachę i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut - ciatseczka powinny ładnie się przyrumienić. Kiedy ciasteczka się pieką, w małym garnuszku rozgrzewamy galaretkę. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, póki gorące smarujemy galaretką (kuchennym pędzelkiem) i posypujemy orzechami. Zdejmujemy z blachy na metalową kratkę i studzimy. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowe listki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Orzechowe listki przepisy:

  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Bretońskie kruche ciasteczka
    Bretania i Normandia słyną ze swoich wyrobów mleczarskich. Bretońskie kruche ciasteczka robione są z czystego masła - żadna margaryna tutaj nam się nie przyda. Dodatek soli także jest typowy dla tego francuskiego regionu i bardzo dobrze kontrapunktuje słodycz ciasteczek.
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".




Podziel się linkiem:


Komentarze: