W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Muszelki z cukinią i migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Muszelki z cukinią i migdałami

Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g migdałów bez skórki
  • 350 g makaronu muszelki
  • ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • ostra papryka
  • świeże oregano
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 200 g malutkich cukinii

Muszelki z cukinią i migdałami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Migdały wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut - trzeba pilnować, bo migdały mają być złote, a nie przypalone! Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nastawiamy garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obieramy. Z chleba tostowego odcinamy skórkę, a miąższ rwiemy na kawałki. Do malaksera wkładamy migdały, czosnek i chleb. Dodajemy 3/4 parmezanu (mniej więcej), szczyptę ostrej papryki i trochę listków świeżego oregano. Solimy i miksujemy, aż wszystko będzie drobno posiekane. Dodajemy jogurt i 4 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę, aż powstanie jednolity sos. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy najpierw wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Makaron odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody od gotowania. Wodę mieszamy z sosem migdałowym i cukinią. Mieszamy z makaronem, posypujemy pozostałym serem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Muszelki z cukinią i migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Muszelki z cukinią i migdałami przepisy:

  • Grzaneczki z cukinią
    Bardzo smaczne, gościowe grzanki, idealne do wina - jeśli zamiast sosu Worcestershire doprawimy cukiniową masę sosem sojowym, grzanki będzie można podać także wegetarianom. Dobrze sprawdzają się w Sylwestra, spędzanego na świeżym powietrzu - można je przygotować wcześniej, a potem tylko wsunąć na kwadransik do pieca, żeby mieć się czym rozgrzać po powrocie z akcji puszczania fajerwerków.
  • Linguine z cytryną i cukinią
    Połączenie cytryny i cukinii, czy to z ryżem, czy - jak w tym przepisie - z makaronem, zawsze się sprawdza. Coś jest w tych dwu składnikach, co doskonale ze sobą współgra. Lekkie letnie danie, które nie wymaga wiele pracy.
  • Canneloni z grzybami i cukinią
    Danie jesienne, wegetariańskie i solidne, choć nieco typu "przegląd lodówki". Poza tym - jeśli nie liczyć sera, śmietanki, jajka i masła - całkiem zdrowe. Jeśli trafiłyby się prawdziwe leśne grzyby, to canneloni można podać i gościom. Podajemy z sałatką z pomidorów i czerwonej papryki.
  • Risotto grzybowe z cukinią
    Bardzo pyszne risotto z młodziutką cukinią i suszonymi prawdziwkami.
  • Quiche z cukinią i kozim serem Quiche z cukinią i kozim serem
    Ładna, zielona tarta z lekko kwaskowatym kremem z koziego twarożku. Dobry sposób na nadmiar cukinii...




Podziel się linkiem:


Komentarze: