W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem

Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem

Każdy bałkański kraj ma swoją wersję małych grillowanych kotlecików-kiełbasek. Rumuńskie mititei (dżwięczna nazwa, prawda?) są dobrze przyprawione sporą ilością czosnku, kminkiem i papryką.

Kraj pochodzenia: Rumunia

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) chudej mielonej wołowiny
  • 250 g (ćwierć kilo) mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (suszonej i rozkruszonej)
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka kminku

Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Oba rodzaje mielonego mięsa wkładamy do miski. Dodajemy oliwę i 2 łyżki ciepłej wody, starannie mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku prosto do miski z mięsem. Dodajemy sodę, ostrą paprykę, słodką paprykę, tymianek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Starannie wszystko mieszamy (najlepiej umytą ręką), miskę przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Z oziębionego mięsa formujemy kiełbaski – nabieramy łyżkę masy i w zmoczonych wodą rękach kręcimy z niej kulkę. Każdą kulkę toczymy w wałeczek o długości około 7 cm. Patelnię grillową stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy po kilka kiełbasek na raz i smażymy je, często obracając, aż będą przyrumienione (czyli jakieś 10 minut) - oczywiście w sezonie grillowym pieczemy mititei na węglach. Podajemy prosto z patelni, z sałatką z ziemniaków i surowymi warzywami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem przepisy:

  • Wiedeński twarożek a la Sacher
    Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.
  • Kalafior po marokańsku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • Gulasz z sarny
    Apetycznie brunatny gulasz ze szlachetnej dziczyzny - w sezonie łowieckim idealne danie na niedzielny obiad. Doskonałym dodatkiem są małe kładzione kluseczki, duszona marchewka i wielka micha sałaty.
  • Krewetki z sosem kaparowym
    To jest danie z gatunku tych, które naprawdę sprawiają mi przyjemność - zarówno w przygotowaniu (szybko i bez zamętu), jak i w jedzeniu (po pierwsze krewetki, po drugie jemy łapkami). Takie małe danka dzielę na brydżowe (bez sosów, żeby się karty nie sklejały) i telewizyjne (żeby nie trzeba było patrzeć w talerz). To jest to drugie.
  • Luksemburskie placki ziemniaczane
    Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!




Podziel się linkiem:


Komentarze: