W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynowane kotlety jagnięce z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Marynowane kotlety jagnięce z grilla

Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 8 ładnych kotletów z jagnięcego karczku
  • 2 limetki
  • łyżka dobrej musztardy (ulubionej)
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
  • 3 łyżki drobno siekanej kolendry
  • 4 duże garście mieszanych listków sałaty
  • awokado
  • garść pomidorków koktajlowych

Marynowane kotlety jagnięce z grilla - Opis przyrządzania:

Rozpalamy grill węglowy.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i mieszamy z kminem, 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny i łyżeczką soli.
Mięso myjemy, osuszamy i smarujemy z obu stron przygotowaną marynatą.
Kiedy grill będzie już gotowy (węgle pokryją się szarym popiołem), kładziemy kotlety na kratce i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Upieczone mięso przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos: wyciskamy sok z limetek i mieszamy go ze 100 ml oliwy. Dodajemy musztardę, pastę paprykową (najlepiej taką meksykańską, z wędzonych papryczek chipotle) i siekaną kolendrę. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w drobne kawałki.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, zdejmujemy skórę. Miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z sałatą.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół, mieszamy z sałatą.
Warzywa rozkładamy na 4 talerzach. Na warzywach kładziemy kotlety, po czym szczodrze skrapiamy wszystko sosem.
Podajemy z bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Marynowane kotlety jagnięce z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: