Znakomity łosoś w wersji słodko-słonej, szalenie prosty w wykonaniu. Do ryby pasują przede wszystkim zielone warzywa - brokuły ugotowane al dente, zielona fasolka, szpinak w liściach...
Kraj pochodzenia: Kanada
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Łosoś z syropem klonowym - Opis przyrządzania:
Łososia myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Układamy rybę w szklanym naczyniu.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszamy syrop klonowy, sos sojowy, czosnek, paprykę i sok z cytryny. Marynatą polewamy łososia, starając się, żeby każdej porcji dostała się sprawiedliwa część, i odstawiamy na pół godziny.
Tuż przed podaniem osączamy łososia z marynaty, lekko solimy (ale nie za dużo, bo w marynacie był przecież słony sos sojowy).
Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy porcje ryby, skórą do dołu. Smażymy na sporym ogniu, aż skórka się przypiecze - mniej więcej 4 minuty. Skrapiamy rybę marynatą, po czym łopatką kuchenną przewracamy porcje ryby na drugą stronę. Smażymy kolejne 4 minuty, aż druga strony ryby też się przypiecze. Uwaga! Jeśli wolimy rybę usmażoną zupełnie na wskroś, smażymy po 5 minut z każdej strony.
Kiedy ryba już się przyrumieni, polewamy ją jeszcze odrobiną marynaty, gasimy ogień i patelnię przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy na ogrzane talerze i podajemy na stół.
Do łososia pasuje błyskawiczny kuskus, ciemny ryż (to doskonała kombinacja) lub malutkie gotowane ziemniaczki. No i zielone jarzynki!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Łosoś z syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |