W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z jogurtem na przystawkę

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Łosoś z jogurtem na przystawkę

Szybka i bezproblemowa przystawka typu "ceviche", ale tym razem z jogurtem. Świeże i ożywcze.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) bardzo świeżego łososia bez skóry i ości
  • 2 limetki
  • czerwona cebula średniej wielkości
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g naturalnego gęstego jogurtu
  • łyżeczka ostrej musztardy

Łosoś z jogurtem na przystawkę - Opis przyrządzania:

Łososia szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Ostrym nożem kroimy rybę w drobną kostkę i wkładamy do miski.
Szorujemy limetki w gorącej wodzie, wycieramy i ścieramy skórkę (samą zieloną część) na drobnej tarce. Sok wyciskamy.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Szczypiorek myjemy i osuszamy, po czym też drobno siekamy.
Mieszamy razem łososia, skórkę i sok z limetek, cebulę, połowę szczypiorku, jogurt i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przekładamy łososia do małych miseczek lub szklaneczek i posypujemy resztą szczypiorku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z jogurtem na przystawkę: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Łosoś z jogurtem na przystawkę przepisy:

  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza
    Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.
  • Karczochy z wędzonym łososiem
    Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
  • Carpaccio z łososia z pesto
    Lekki letni lunch lub przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Pesto najlepiej zrobić samemu (*!*2509*!*), ale w ostateczności może być gotowe. Do carpaccio dajemy świeżą bagietkę lub cieniutkie grzanki, jeśli wymaga tego okazja.
  • Łosoś w sosie słodko-kwaśnym, cytrusowym
    Dość tłuste mięso łososia zawsze zyskuje w zestawieniu z kwaskowatymi dodatkami. W tym przepisie dusimy kotlety z ryby w soku z cytryny i pomarańczy, doprawiając imbirem. W chłodny dzień podajemy na gorąco, a w upał - na zimno.


Podziel się linkiem:




Komentarze: