W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z czerwoną cebulką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z czerwoną cebulką

Słodko-kwaśna czerwona cebula doskonale kontrapunktuje dość tłuste mięso łososia. I bardzo ładnie razem wyglądają...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 porcje filetów z łososia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej mięty

Łosoś z czerwoną cebulką - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną i zaczną się lekko karmelizować. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, ocet i miód, lekko solimy i mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu i gotujemy, aż cebula będzie pokryta gęstym, lepkim sosem. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy porcje łososia (skórą do dołu) i smażymy na dużym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy, skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Filety kładziemy na talerze, na wierzchu rozkładamy cebulkę i ozdabiamy każdą porcję kilkoma listkami świeżej mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z czerwoną cebulką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: