Utrzymana w optymistyczno-romantycznej, różowo-zielonej tonacji pasta będzie świetnym walentynkowym daniem dla tych osobników, którzy bez makaronu nie uznają posiłku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Linguine z łososiem i zielonymi warzywami - Opis przyrządzania:
Łososia myjemy, osuszamy, przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Skrapiamy rybkę cytryną, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i odstawiamy na bok.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy linguine i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki, myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki.
Szparagi i groszek cukrowy myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szparagi i smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy dymkę i groszek i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na tę samą patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy. Wkładamy łososia i smażymy na sporym ogniu przez minutę. Odwracamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty.
Zdejmujemy z patelni (na ten sam talerz, co warzywa) i rozdrabniamy widelcem, zaś na patelnię wlewamy wino. Gotujemy na dużym ogniu, aż zredukuje się o połowę, po czym dolewamy śmietankę i wrzucamy koperek. Gotujemy chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
W tym czasie odcedzamy makaron, wrzucamy na patelnię i dodajemy warzywa z łososiem. Mieszamy przez chwilę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Linguine z łososiem i zielonymi warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |