W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Linguine z cytryną i cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Linguine z cytryną i cukinią

Połączenie cytryny i cukinii, czy to z ryżem, czy - jak w tym przepisie - z makaronem, zawsze się sprawdza. Coś jest w tych dwu składnikach, co doskonale ze sobą współgra. Lekkie letnie danie, które nie wymaga wiele pracy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe zielone cukinie
  • cytryna
  • 200 g linguine
  • oliwa z oliwek
  • świeży parmezan

Linguine z cytryną i cukinią - Opis przyrządzania:

Nastawiamy garnek z osoloną wodą na makaron. W międzyczasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy. Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki. Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok - też z połowy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cukinię i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż cukinia się przyrumieni na złoty kolor. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek i solimy do smaku. Odcedzamy makaron, mieszamy go z cukinią i natychmiast podajemy ze świeżo startym parmezanem i pieprzem w młynku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Linguine z cytryną i cukinią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Linguine z cytryną i cukinią przepisy:

  • Linguine z groszkiem
    Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.
  • Linguine z sosem cytrynowo-ziołowym
    Kolejny przepis na danie, w którym przygotowanie sosu trwa tyle, co gotowanie makaronu. Bardzo smaczna, optymistyczna pasta.
  • Linguine z pomarańczami
    Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.
  • Błyskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).
  • Muszelki z cukinią i migdałami
    Nietypowy makaron z sosem migdałowym i surową cukinią - warzywa powinny być naprawdę młodziutkie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: