W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Langustynki z masłem pomarańczowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Langustynki z masłem pomarańczowym

Luksusowa przystawka lub małe danie: gorące langustynki podajemy z kawałkami cytrusów i roztopionym masłem. Pyszności, zwłaszcza ze świeżą bagietką. Jemy rękoma, byłoby więc dobrze podać wilgotne chusteczki lub - jeśli jest wyjątkowa okazja - miseczki z ciepłą wodą i plasterkami cytryny.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 24 langustynki
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • 2 łyżki siekanego koperku

Langustynki z masłem pomarańczowym - Opis przyrządzania:

Langustynki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół - od strony brzucha, prowadząc nóż między szczypcami. Nie rozcinamy jednak do końca - mięso powinno się trzymać przy pancerzu grzbietowym.
Pomarańcze i cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, żeby wyszło pół łyżeczki pomarańczowej i pół łyżeczki cytrynowej. Wszystkie owoce obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy sporą szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i cytryny, czosnek, koperek i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Stawiamy rondelek na maleńkim ogniu i czekamy, aż masło się roztopi.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso langustynek roztopionym masłem. Układamy na blaszce i wstawiamy pod rozgrzany opiekacz na 3 minuty, po czym odwracamy i opiekamy jeszcze 2 minuty.
Gorące langustynki przekładamy na ogrzany półmisek, dodajemy cząstki owoców i polewamy wszystko gorącym masłem cytrusowym. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Langustynki z masłem pomarańczowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku


Podobne do Langustynki z masłem pomarańczowym przepisy:

  • Szaszłyki tikka z kurczaka
    Bardzo popularna w Indiach przekąska, którą oczywiście można też podać jako główne danie. Kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie z przyprawami - a w tym przepisie również z dużą ilością ziół - nadziewa na patyczki i piecze na grillu. Podajemy z indyjskim chlebkiem, miską raity i ćwiartkami limetki.
  • Kukurydziany chleb z maślanką
    Wspaniałe danie, zadające kłam tym, którzy lekce sobie ważą kuchnię amerykańską. Chleb kukurydziany ma niezwykle istotne miejsce w tradycji Stanów Zjednoczonych i w wielu domach jest nieodzownym elementem najważniejszego posiłku w roku, czyli obiadu w Dzień Dziękczynienia.
  • Najlepsza bakława świata Najlepsza bakława świata
    Wspaniały przepis Claudii Roden, wielokrotnie przeze mnie próbowany. Niebo w gębie!
  • Pieczarki (podobno) po szwajcarsku
    Wygodne danie imprezowe - wszystko możemy przygotować wcześniej, przełożyć do formy do zapiekania i przetransportować na miejsce rozrywki. Potem trzeba pieczarki wstawić do piekarnika na 20 minut do pół godziny i voila! (niezłe do piwa, wina lub pod wódeczkę).
  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: