Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy/Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak z czosnkiem i rozmarynem - Opis przyrzÄ…dzania:
MÄ…kÄ™ wsypujemy na talerz, dodajemy trochÄ™ soli i pieprzu, mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Ostrym nożem dzielimy każdą nogę w stawie na dwie części - pałkę i podudzie, po czym każdy kawałek oprószamy przyprawioną mąką.
Czosnek dzielimy na ząbki, nie obierając ich ze skórki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, aż będzie bardzo gorąca. Wkładamy kawałki kurczaka skórką do dołu i smażymy, aż będzie złota i chrupiąca (skórka, znaczy się). Odwracamy i smażymy na złoto również z drugiej strony. Jeśli patelnia niezbyt duża, smażymy mięso partiami.
Teraz dorzucamy czosnek i umyty rozmaryn (całe gałązki), wlewamy wino, dodajemy trochę soli i sporo pieprzu - jeśli smażyliśmy kurczaka na raty, wkładamy teraz na patelnię wszystkie kawałki.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko razem przez 3 kwadranse, czyli 45 minut. Mięso powinno być zupełnie miękkie, a sos nieco zgęstnieć.
I to już wszystko - podajemy kurczaka z ryżem, kuskusem lub kluseczkami, a tak naprawdę wystarczy świeża bagietka lub ciabatta, na którą możemy wyciskać całe ząbki czosnku...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak z czosnkiem i rozmarynem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |