W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z czosnkiem i rozmarynem

Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...

Kraj pochodzenia: Włochy/Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • garść mąki
  • 4 nogi z kurczaka
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 ładne gałązki świeżego rozmarynu
  • 300 ml (szklanka z czubkiem) wytrawnego białego wina

Kurczak z czosnkiem i rozmarynem - Opis przyrządzania:

Mąkę wsypujemy na talerz, dodajemy trochę soli i pieprzu, mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Ostrym nożem dzielimy każdą nogę w stawie na dwie części - pałkę i podudzie, po czym każdy kawałek oprószamy przyprawioną mąką.
Czosnek dzielimy na ząbki, nie obierając ich ze skórki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, aż będzie bardzo gorąca. Wkładamy kawałki kurczaka skórką do dołu i smażymy, aż będzie złota i chrupiąca (skórka, znaczy się). Odwracamy i smażymy na złoto również z drugiej strony. Jeśli patelnia niezbyt duża, smażymy mięso partiami.
Teraz dorzucamy czosnek i umyty rozmaryn (całe gałązki), wlewamy wino, dodajemy trochę soli i sporo pieprzu - jeśli smażyliśmy kurczaka na raty, wkładamy teraz na patelnię wszystkie kawałki.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko razem przez 3 kwadranse, czyli 45 minut. Mięso powinno być zupełnie miękkie, a sos nieco zgęstnieć.
I to już wszystko - podajemy kurczaka z ryżem, kuskusem lub kluseczkami, a tak naprawdę wystarczy świeża bagietka lub ciabatta, na którą możemy wyciskać całe ząbki czosnku...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z czosnkiem i rozmarynem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kurczak z czosnkiem i rozmarynem przepisy:

  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Gulasz z wołowiny, podawany w dyni
    Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
  • Grecki kurczak z cytryną i tymiankiem
    Oczywiście można takie udka upiec na grillu, ale to może, jak się ociepli...
  • Tajski kurczak z grilla
    Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).


Podziel się linkiem:




Komentarze: