Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak marynowany w jogurcie - Opis przyrzÄ…dzania:
Nóżki dzielimy na pałki i podudzia. Wyjmujemy kości i zdejmujemy skórkę. Mięso myjemy, osuszamy i spłaszczamy (tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie), żeby kawałki miały podobną grubość. Wkładamy do miski i solimy ze wszystkich stron.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok.
Mieszamy razem jogurt, czosnek, sok z cytryny i kmin rzymski. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Marynatą polewamy mięso i odstawiamy na pół godziny.
Odsączamy kawałki kurczaka z nadmiaru płynu i grillujemy na węglu drzewnym po 8-10 minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni i będzie upieczone do samego środka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak marynowany w jogurcie: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |