W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak marynowany w jogurcie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak marynowany w jogurcie

Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • cytryna
  • 1/2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
  • łyżka nasion kminu rzymskiego

Kurczak marynowany w jogurcie - Opis przyrządzania:

Nóżki dzielimy na pałki i podudzia. Wyjmujemy kości i zdejmujemy skórkę. Mięso myjemy, osuszamy i spłaszczamy (tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie), żeby kawałki miały podobną grubość. Wkładamy do miski i solimy ze wszystkich stron.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok.
Mieszamy razem jogurt, czosnek, sok z cytryny i kmin rzymski. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Marynatą polewamy mięso i odstawiamy na pół godziny.
Odsączamy kawałki kurczaka z nadmiaru płynu i grillujemy na węglu drzewnym po 8-10 minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni i będzie upieczone do samego środka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak marynowany w jogurcie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak marynowany w jogurcie przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Kurczak meksykański w chrupiącej polencie
    Bardzo ciekawe danie o południowoamerykańskich korzeniach. Podajemy z pieczoną papryką, guacamole, grillowaną kukurydzą...
  • Kurczak z cytryną i pomidorami
    Prawdziwie wiosenne danie. Pomidory i cytryna tworzą doskonały w smaku, lekki i świeży sos.
  • Grecka marynata jogurtowa
    Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.
  • Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną
    Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.


Podziel się linkiem:




Komentarze: