W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królewska truskawka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Królewska truskawka

Elegancki koktajl z szampanem, odpowiedni akurat na rozpoczęcie truskawkowego sezonu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 dojrzałe truskawki
  • odrobina syropu cukrowego
  • 25ml koniaku
  • 4 kostki lodu
  • 125ml zimnego szampana

Królewska truskawka - Opis przyrządzania:

Truskawki myjemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy. Najładniejszą zostawiamy do dekoracji, zaś pozostałe 2 miksujemy na piure, dodając syrop cukrowy do smaku oraz koniak.
Kostki lodu wkładamy do ładnego, szerokiego kieliszka koktajlowego. Na kostko wlewamy piure i dopełniamy zmrożonym szampanem.
Ostatnią truskawką nacinamy i nakładamy na brzeg kieliszka.
A potem niech nastąpi wiosna!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Królewska truskawka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Królewska truskawka przepisy:

  • Upadły Anioł czyli Fallen Angel Upadły Anioł czyli Fallen Angel
    Dość wytrawny, przyjemnie miętowo-zielony koktajl, doskonały na aperitif. Nie wiem, dlaczego upadły anioł ma być zielony i w dodatku zimny...
  • Koktajl Ritz
    Równie luksusowy, co hotel.
  • Kir Royale
    Klasyczny aperitif na szampanie - bardzo wytworny, n'est-ce pas?
  • Koktajl szampański
    Nie wiem, skąd pochodzi ten smaczny koktajl - choć na pewno mieli coś z tym wspólnego Amerykanie - ale od lat już przewija się on po literaturze przedmiotu. No i po salonach, oczywiście.
  • Absolutna ekstrawagancja, czyli jajecznica z truflami
    Na targu masa grzybów, najróżniejszych. A pomiędzy kurkami i prawdziwkami - gablotki, zamykane na pieczołowicie przechowywany klucz, z truflami, uszeregowanymi według wielkości. Drogie. Strasznie drogie. Kupujemy więc jedną niedużą truflę i staramy się wykorzystać ją jak najlepiej. Jajka użyte do tej jajecznicy muszą, ale naprawdę muszą, być ekstremalnie świeże i od wiejskich kur.


Podziel się linkiem:




Komentarze: