W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki w sosie szafranowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Krewetki w sosie szafranowym

Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg sporych krewetek
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • maÅ‚y pÄ™czek natki pietruszki
  • Å‚yżka nasion kopru wÅ‚oskiego
  • szklanka wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • opakowanie szafranu
  • 1/2 szklanki gÄ™stej Å›mietany (ewentualnie)

Krewetki w sosie szafranowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), obieramy ze skorupek (pozbawiając przy okazji główek) i usuwamy czarne "żyłki" biegnące wzdłuż grzbietów. Starannie płuczemy i osuszamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Spory garnek stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kopru i prażymy chwilę, mieszając, aż zaczną ładnie pachnieć. Wlewamy wino, dodajemy czosnek i szafran oraz pół łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut, żeby wino nieco się zredukowało.
Wkładamy krewetki, garnek przykrywamy i gotujemy, aż krewetki zrobią się jednolicie różowe - czyli jakieś 3-4 minuty.
Jeśli chcemy podać krewetki na ciepło, dodajemy śmietanę i starannie mieszamy, aż powstanie jednolity sos; jeśli zaś wolimy przystawkę na zimno lub letnio, to po prostu całość studzimy i wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Tak, czy owak, tuż przed podaniem dodajemy natkę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki w sosie szafranowym: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: