Biało-zielona, pełna witamin surówka typu coleslaw, uzupełniona o typowe dla kuchni kreolskiej składniki. Świetna do domowych hamburgerów, skrzydełek z grilla, kiełbasek...
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g cienko poszatkowanej białej kapusty
zielona papryka
4 gałązki selera naciowego
mała cebula
6 łyżek majonezu
2 łyżki białego octu winnego
łyżka cukru
sól selerowa
Kreolska surówka z kapusty - Opis przyrządzania:
Paprykę myjemy, usuwamy ogonki i nasiona, kroimy w cienkie paski. Seler naciowy myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w cienkie plasterki Cebulkę obieramy z łusek i cienko kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce, dodając trochę soli do smaku. Robimy sos: mieszamy razem majonez, ocet, cukier, łyżkę wody i sporą szczyptę soli selerowej. Sosem polewamy surówkę i bardzo starannie mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Kreolska surówka z kapusty: do zrobienia w ostatniej chwili
Coleslaw, czyli surówka z kapusty Ta sałatka niewiele ma wspólnego z popularną, "plastikową" surówką z sieciowych lokali. Kolorowa i chrupiąca jest smacznym dodatkiem do smażonego i pieczonego mięsa.
Surówka z kapusty i jabłek Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...
Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
Moja ukochana surówka z kapustki Niezaprzeczalnie moja ulubiona forma pobierania witamin z roślin kapustnych - pierwszy raz świadomie jadłam tę surówkę w Austrii, potem dopiero spostrzegłam, że pojawia się w każdym niemal zestawie surówek w Najukochańszej Ojczyźnie. Konieczna jest do niej młoda kapusta, ta jaskrawozielona. W Belgii przez niemal cały rok można kupić kapustę "spiczastą", że się tak wyrażę - wiecznie zieloną, bardzo podobną do naszej młodej. Jest w tej surówce doskonała.
Pyszna jesienna surówka Późne owoce i zimowa już w charakterze cykoria, a do tego smaczny, dyniowy sos - pasuje do każdego jesiennego dania.