W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe

Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 24 ciasteczka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka brandy (lub greckiej anyżówki ouzo)
  • 350 g mąki
  • 115 g płatków migdałowych
  • dużo cukru pudru do posypania

Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Masło wkładamy do miski i ucieramy drenianą łyżką, dosypując cukier puder (te 50 g). Dodajemy żółtko i ucieramy dalej. Dolewamy brandy (lub ouzo) i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę i płatki migdałowe, mieszamy, po czym rękoma zagniatamy ciasto - powinno być miękkie, ale nie klejące. Dzielimy ciasto na 24 części i ukręcamy je w kulki. Kładziemy kulki na blasze i spłaszczamy, ale tylko trochę, nie na płaskie placuszki - kourambiedes powinny być grube. Wstawiamy blachę do piekarnika na 15 minut, aż ciasteczka będą lekko złote. Na głęboki talerz przesiewamy dużo cukru pudru. Ciasteczka wyjmujemy, studzimy na tyle, żeby dały się wziąć do ręki i układamy na cukrze pudrze. Posypujemy z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Zostawiamy ciasteczka na kilka godzin w spokoju. Przekładamy wraz z cukrem pudrem do metalowego pudełka i zamykamy. Przechowujemy przysypane cukrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe przepisy:

  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
    W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
  • Cynamonowe gwiazdki
    Makaronikowe ciasteczka migdałowo-cynamonowe, pokryte warstewką przypieczonej bezy. Jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo zachęcająco (zwłaszcza, że przy przedświątecznym pieczeniu zawsze zostają jakieś białka).
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!
  • Marcepanowe rogaliki
    Śliczne i pyszne - małe rogaliki z masą marcepanową, z końcami zanurzonymi w polewie z czarnej czekolady. Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczne ciasteczka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: