W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym

Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • comber jagnięcy z 6 kostkami
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka musztardy z Dijon
  • oliwa z oliwek

Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu, ale trochę trzeba zostawić, żeby mięso nie wyschło za bardzo. Ostrym nożykiem oskrobujemy resztki mięsa z kostek, żeby się nie przypaliły w czasie pieczenia - za taką kostkę można kotlecik wziąć w rękę i obgryzać, jeśli ktoś akurat lubi. Wkładamy mięso do szklanego naczynia.
Mieszamy razem syrop klonowy, sok z cytryny i musztardę i polewamy mięso, starając się zrobić to dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, a może być na całą noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso osączamy z marynaty, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (sporo).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na gorącą kładziemy mięso. Osmażamy ze wszystkich stron na rumiano, na sporym ogniu. Przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia jeszcze raz smarujemy marynatą.
Mięso wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Kroimy jagnięcinę na 6 kotlecików - każdy z kostką - i układamy je zgrabnie na 2 podgrzanych talerzach, po czym podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym przepisy:

  • Czerwona kapusta z gruszkami
    Oryginalna kapustka, znakomita do ciemnego mięsa (kaczka, sarnina, udziec jagnięcy...).
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...
  • Kotleciki jagnięce po grecku
    Różowe w środku, delikatne kotleciki z kostką marynujemy przed pieczeniem w greckich przyprawach. Podajemy z gałązkami świeżego oregano, grecką sałatką lub piure z bobu.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!




Podziel się linkiem:


Komentarze: