Szalenie proste i równie wykwintne danie na uroczystą (np. walentynkową) kolację - comber jagnięcy pieczemy w całości, a potem kroimy go na śliczne, różowe kotleciki. Podajemy z ziemniaczkami rozmarynowymi (patrz przepis, robimy 1/3 porcji) i zieloną fasolką z octem balsamico (patrz przepis, robimy 1/2 porcji).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu, ale trochę trzeba zostawić, żeby mięso nie wyschło za bardzo. Ostrym nożykiem oskrobujemy resztki mięsa z kostek, żeby się nie przypaliły w czasie pieczenia - za taką kostkę można kotlecik wziąć w rękę i obgryzać, jeśli ktoś akurat lubi. Wkładamy mięso do szklanego naczynia.
Mieszamy razem syrop klonowy, sok z cytryny i musztardę i polewamy mięso, starając się zrobić to dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, a może być na całą noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso osączamy z marynaty, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy (sporo).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na gorącą kładziemy mięso. Osmażamy ze wszystkich stron na rumiano, na sporym ogniu. Przekładamy mięso do brytfanny, smarujemy marynatą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia jeszcze raz smarujemy marynatą.
Mięso wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Kroimy jagnięcinę na 6 kotlecików - każdy z kostką - i układamy je zgrabnie na 2 podgrzanych talerzach, po czym podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotleciki jagnięce glazurowane syropem klonowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |