W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kiszone cytryny na szybko

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Kiszone cytryny na szybko

Znakomicie wymyślony przez Claudię Roden sposób, by na skróty osiągnąć smak kiszonej cytryny w tażinach i kuskusach. Świetny, inteligentny przepis.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 cytryn
  • sól
  • olej sÅ‚onecznikowy

Kiszone cytryny na szybko - Opis przyrzÄ…dzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem nacinamy skórkę - robimy 8 nacięć wertykalnie, od bieguna do bieguna cytryny; nacinamy tylko skórkę, nie przecinając miąższu. Cytryny wkładamy do garnka i dodajemy 6 łyżek soli - zawsze tyle łyżek soli, ile jest cytryn, to proste. Nalewamy wodę - tyle, by przykryła cytryny. Na cytrynach kładziemy małą pokrywkę - po to, by cytryny przytrzymać pod wodą. Gotujemy cytryny mniej więcej pół godziny, aż ich skórka będzie bardzo miękka. Trwa to różnie - czasem cytryny są miękkie po 25 minutach, czasem trzeba je gotować prawie godzinę i dolać trochę wody. Zestawiamy garnek z ognia i studzimy. Przestygnięte cytryny kroimy zgodnie z nacięciami i usuwamy cały miąższ, pozostawiając same skórki. Skórki wkładamy do słoika i zalewamy olejem słonecznikowym, pamiętając, by cytryny nie wystawały nad powierzchnię oleju. Trzymamy w chłodnym miejscu. Używać można od razu, choć im dłużej siedzą w oleju, tym są lepsze.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kiszone cytryny na szybko: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: