Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gulasz z wołowiny, podawany w dyni - Opis przyrządzania:
Mięso czyścimy z błon i nadmiaru tłuszczu, kroimy w gulaszową kostkę.
CebulÄ™ i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkÄ™.
MarchewkÄ™ obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i gniazda nasienne, myjemy, po czym kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy kilkanaście kostek mięsa i osmażamy na rumiano. Przekładamy do garnka. Jeśli trzeba, dolewamy ciut oleju, wrzucamy następne kostki mięsa i tak dalej, aż całe mięso będzie usmażone.
Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez kilka minut, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodajemy do mięsa.
Do garnka z mięsem dodajemy teraz ziemniaki, marchewkę i paprykę. Wlewamy wino i wywar, dodajemy zielony pieprz i trochę soli i stawiamy na ogniu.
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy gulasz przez 2 godziny.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy dynię: wokół ogonka wycinamy kółko o średnicy powiedzmy 20 cm. Ze środka dyni wyjmujemy nasiona i włókniste części, dużą łyżką skrobiemy ścianki, żeby wnętrze było jak najczystsze.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Dynię stawiamy na blasze i napełniamy gulaszem. Nakrywamy odciętą "czapeczką" i smarujemy lekko olejem. Wstawiamy dynię do piekarnika na 1 i 1/2 do 2 godzin - dynia powinna być miękka, ale nie można jej przepiec, żeby się nie rozwaliła i nie wypuściła z siebie wrzącego gulaszu.
Dynię podajemy na stół - łyżką wazową nakładamy gulasz, skrobiąc jednocześnie dyniową wazę, żeby w każdej porcji znalazło się trochę upieczonego dyniowego miąższu.
Do tego wystarczy bagietka. I butelka wina.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Gulasz z wołowiny, podawany w dyni: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |