Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Fasola mungo (urad) z jogurtem - Opis przyrządzania:
Fasolkę mungo płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i dolewamy 4 szklanki zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej 3 kwadranse, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy masalę: do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i stawiamy na ogniu.
Kiedy olej będzie gorący, wsypujemy gorczycę i kmin rzymski. Smażymy, aż nasionka zaczną strzelać, po czym dodajemy pomidory i mieszamy.
Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem, dodajemy do pomidorów.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli, też dodajemy do pomidorów.
Teraz dokładamy siekane łodyżki kolendry, Dhana jiru, chilli i turmerik, mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na sporym ogniu, mieszając.
Kiedy fasolka mungo będzie już ugotowana, przekładamy ją (wraz z płynem) do garnka z masalą i gotujemy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Jogurt mieszamy z 1/2 szklanki wody i dolewamy do fasolki. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, jeszcze chwilę podgrzewamy.
Tuż przed podaniem posypujemy fasolkę siekaną kolendrą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Fasola mungo (urad) z jogurtem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |