W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia pieczona z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Dynia pieczona z chilli

Dynia pieczona w piekarniku jest bardzo smaczna - nadmiar wody wyparowuje, a charakterystyczny smak się potęguje. W tym przepisie dynię przyostrzamy papryczkami chilli i rozmarynem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g obranej dyni o pomarańczowym miąższu
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Dynia pieczona z chilli - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Dynię kroimy w poręczne kawałki.
Papryczki myjemy i kroimy w plasterki.
Igły rozmarynu siekamy i mieszamy z łyżeczką soli.
Dynię, papryczki i sól rozmarynową wkładamy do miski i dobrze mieszamy, najlepiej ręką, dolewając 3 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, po czym wykładamy na blachę tak, by kawałki dyni leżały pojedynczą warstwą.
Wkładamy blachę do piekarnika na 20-30 minut, czyli do chwili, gdy dynia będzie miękka.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia pieczona z chilli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: