W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia pieczona z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Dynia pieczona z chilli

Dynia pieczona w piekarniku jest bardzo smaczna - nadmiar wody wyparowuje, a charakterystyczny smak się potęguje. W tym przepisie dynię przyostrzamy papryczkami chilli i rozmarynem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g obranej dyni o pomarańczowym miąższu
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Dynia pieczona z chilli - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Dynię kroimy w poręczne kawałki.
Papryczki myjemy i kroimy w plasterki.
Igły rozmarynu siekamy i mieszamy z łyżeczką soli.
Dynię, papryczki i sól rozmarynową wkładamy do miski i dobrze mieszamy, najlepiej ręką, dolewając 3 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy, po czym wykładamy na blachę tak, by kawałki dyni leżały pojedynczą warstwą.
Wkładamy blachę do piekarnika na 20-30 minut, czyli do chwili, gdy dynia będzie miękka.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia pieczona z chilli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Dynia pieczona z chilli przepisy:

  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.
  • Pieczona dynia z kaparami i jogurtem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa, wystarczająco oryginalny, by podać nawet najbardziej wymagającym gościom. W ciepły jesienny dzień pieczona dynia z sosem jogurtowym, podana z sałatą i chrupiącą bagietką, śmiało może stanowić lekki lunch.
  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...
  • Kaczka pieczona z ananasem
    Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.
  • Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym
    Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.


Podziel się linkiem:




Komentarze: