W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasto karmelowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Ciasto karmelowe

Przyznaję szczerze i bez bicia, że nie robiłam tego ciasta, a w dodatku mam tylko szczątkowy wycinek, chyba z czasopisma Elle... Ale uwielbiam wszystko, co z karmelem, mam więc nadzieję, że nie tylko uda MI się je wkrótce zrobić, ale że i ONO się uda!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masÅ‚o do smarowania formy
  • 200 g masÅ‚a
  • 150 g cukru (na karmel) + 150 g cukru (ciasto)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 3 jajka
  • Å‚yżka esencji waniliowej (z prawdziwej wanilii)
  • 150 g mÄ…ki

Ciasto karmelowe - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub okrągłą formę smarujemy masłem.
Masło (200 g) wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu.
Robimy karmel: wsypujemy cukier (150 g) do garnka, dolewamy 4 łyżki wody i kilka kropli soku cytrynowego, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy karmel przybierze ciemnozłoty kolor, wlewamy go do formy i rozprowadzamy możliwie równomiernie po dnie.
Teraz robimy ciasto: wbijamy jajka do miski, dodajemy resztę cukru, wanilię i szczyptę soli. Ubijamy mikserem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę i stopione masło, miksujemy na gładkie ciasto.
Wlewamy ciasto do formy z karmelem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - patyczek wbity w ciasto powinien zeń wyjść suchy.
Odstawiamy ciasto na 10 minut do przestygnięcia, po czym nakrywamy formę talerzem, przez łapki kuchenne chwytamy wszystko razem i hop-siup odwracamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy z miękkimi owocami i bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasto karmelowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciasto karmelowe przepisy:

  • Karmelowy deser z jabÅ‚ek (caramel de pommes)
    Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Ciasto cytrynowe z polentÄ… nr 2 (bezglutenowe)
    Cytryny i polenta dobrze zgadzają się ze sobą - i w smaku, i w kolorze. W tym cieście zamiast mąki używamy tartych migdałów, dzięki czemu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy natomiast - glutenowy czy bez - doceni w porze drugiego śniadania czy podwieczorku kawałek tego puszystego ciasta, zwłaszcza gdy obok położymy łyżkę gęstego jogurtu i dużo owoców jagodowych. W tej właśnie formie - z borówkami amerykańskimi, o ile pamiętam - jedliśmy ciasto na moich urodzinach u progu lata...
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Ciasto orzechowe z kremem Ciasto orzechowe z kremem
    Pyszne proste ciasto o intensywnym smaku włoskich orzechów. Można je po upieczeniu przekroić poziomo na pół i przełożyć wspomnianym kremem (dobrze wtedy wierzch oprószyć cukrem pudrem), albo nałożyć krem na wierzch i ozdobić jakimś owockiem lub orzeszkiem - u nas były to czereśnie z nalewki (mieliśmy w tym sezonie taki urodzaj czereśni, że coś z nimi trzeba było zrobić...). Krem - prościutki, klasyczny, z mascarpone i śmietanki - słodzę skondensowanym mlekiem, gdyż ma lepszą konsystencję i miły posmak kajmaku...


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: