W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: około 50 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • 300 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • białko
  • 100 g cukru pudru

Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe - Opis przyrządzania:

Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, a samą pomarańczę zachowujemy do następnego dnia, kiedy będziemy ciasteczka lukrować. Migdały wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sporą szczyptę soli, skórkę pomarańczową i 2 łyżki mąki. Białko ubijamy, ale lekko, nie na sztywno i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy na jednolite, sztywne ciasto, dosypując ewentualnie jeszcze łyżkę mąki (jeśli białko było bardzo duże). Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm czyli 5 mm - najłatwiej zrobić to między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej jeszcze jednym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka zostawiamy do obeschnięcia na całą noc. Nazajutrz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy blachę do piekarnika (na 2 półkę od dołu) na 10-12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i lekko studzimy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku na gładki, lśniący lukier. Jeszcze ciepłe ciasteczka smarujemy lukrem i odstawiamy do obeschnięcia. Przechowujemy w szczelnej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe przepisy:

  • Sztabki pomarańczowe
    Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.
  • Kulki śniegowe
    Bardzo łatwe białe kuleczki z ciasta piaskowego, przyprószone dodatkowo cukrem pudrem. Świetne do kawy - ale nie należy ich w tej kawie moczyć, bo zaraz się rozpadną!
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!
  • Całuski z migdałami
    Jeszcze jedne świąteczne ciasteczka - z kruchego ciasta, z migdałami i imbirem. Doskonałe do kawy lub herbaty - poza tym talerz mieszanych ciasteczek wygląda zawsze bardzo kusząco.
  • Kourambiedes, czyli greckie ciasteczka migdałowe
    Wspaniałe ciasteczka, podawane w Grecji na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Są bardzo łatwe i naprawdę świąteczne. Robiłam je wiele razy (bo ja piekę różne ciasteczka na Boże Narodzenie) i w tym roku też zrobię!




Podziel się linkiem:


Komentarze: