W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: około 50 ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe - Opis przyrządzania:
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, a samą pomarańczę zachowujemy do następnego dnia, kiedy będziemy ciasteczka lukrować. Migdały wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sporą szczyptę soli, skórkę pomarańczową i 2 łyżki mąki. Białko ubijamy, ale lekko, nie na sztywno i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy na jednolite, sztywne ciasto, dosypując ewentualnie jeszcze łyżkę mąki (jeśli białko było bardzo duże). Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm czyli 5 mm - najłatwiej zrobić to między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej jeszcze jednym arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka zostawiamy do obeschnięcia na całą noc. Nazajutrz nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy blachę do piekarnika (na 2 półkę od dołu) na 10-12 minut. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i lekko studzimy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Cukier puder ucieramy z 2 łyżkami soku na gładki, lśniący lukier. Jeszcze ciepłe ciasteczka smarujemy lukrem i odstawiamy do obeschnięcia. Przechowujemy w szczelnej puszce ciasteczkowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |