W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik pomidorowo-melonowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik pomidorowo-melonowy

Niezwykłe gazpacho, bardzo smakowite i pachnące. Na upalny dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe melony o pomarańczowym miąższu
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 250 g (1/4 kg) pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki dobrego octu z cydru
  • kostki lodu do podania

Chłodnik pomidorowo-melonowy - Opis przyrządzania:

Melony i pomidory przed przygotowaniem zupy trzymamy w lodówce, żeby były zimne.
Melony kroimy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki, miąższ kroimy w kawałki i dodajemy do melona.
Pomidorki koktajlowe zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Do blendera wlewamy 2 łyżki oliwy i ocet, dodajemy sporą szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz (do smaku). Miksujemy, aż powstanie jednolita, gładka zupa.
Do 6 miseczek wkładamy obrane pomidorki koktajlowe i po 2-3 kostki lodu.
Nalewamy zupę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik pomidorowo-melonowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Chłodnik pomidorowo-melonowy przepisy:

  • Chłodnik z melona z malinami
    Prościutki, pachnący deser. Melony muszą być naprawdę dojrzałe i pełne aromatu.
  • Harira (marokańska zupa na Ramadan)
    Byłam ostatnio z przyjaciółką w znakomitej brukselskiej restauracji marokańskiej La Kasbah. Jadłam tam klasyczną, niesłychanie smaczną zupę z suszonych roślin strączkowych - harirę. Ponoć tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami. Mocno ją sobie przyostrzyłam harissą... Coś wspaniałego!
  • Zupa z bobu z miętą
    Prowansalska odmiana minestrone - masa gotowanych warzyw w pachnącym miętą bulionie.
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Domowy keczup
    Szybki keczup ze świeżych pomidorów. Doskonały do hamburgerow z grilla, frytek lub parówek w cieście.


Podziel się linkiem:




Komentarze: