W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi

Doskonałe, delikatne w smaku bakłażany możemy upiec i nafaszerować wcześniej, a zapiec je dopiero w ostatniej chwili przed podaniem.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å›redniej wielkoÅ›ci bakÅ‚ażany
  • 100 g wyÅ‚uskanych orzechów wÅ‚oskich
  • oliwa z oliwek
  • tarta buÅ‚ka
  • 2 zÄ…bki czosnku

Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, skrapiamy miąższ oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Bakłażany wyjmujemy i studzimy na tyle, by można je było dotykać bez poparzenia. Pomagając sobie nożem i łyżką, wyjmujemy upieczony miąższ i przekładamy go do miski. Orzechy włoskie drobno siekamy. Obrane ząbki czosnku też drobno siekamy. Miąższ bakłażanów rozgniatamy widelcem, mieszamy z orzechami i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wydrążone bakłażany napełniamy farszem i posypujemy cienką warstwą tartej bułki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Podajemy natychmiast lub po przestygnięciu, na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bakłażan faszerowany orzechami włoskimi przepisy:

  • Salsa z bakÅ‚ażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • Piure z bakÅ‚ażana z anchois
    Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
  • Piure z bakÅ‚ażanów z tureckim jogurtem
    Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
  • Zapiekane bakÅ‚ażany (klasycznie francuskie)
    Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.
  • BakÅ‚ażany zapiekane z woÅ‚owinÄ…
    Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: