Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Azjatycka sałatka z owoców morza - Opis przyrządzania:
Mule starannie płuczemy w zimnej wodzie. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. wrzucamy mule i przykrywamy. Gotujemy mule 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą. Zamknięte mule wyrzucamy, z otwartych wyjmujemy mięso (skorupki wyrzucamy). Krewetki obieramy z pancerzyków. Łososia kroimy w paski i wrzucamy na chwilę do wrzącej wody - minuta-dwie wystarczą - i odcedzamy. Kalmary przelewamy zimną wodą, dobrze osączamy. Papryczki chilli czyścimy i kroimy w cienkie krążki. Wkładamy do szklanej miski i dodajemy trawę cytrynową, sos rybny, sok cytrynowy, wyciśnięty w prasce czosnek i kolendrę. Wszystko dobrze mieszamy. Cebulkę dymkę myjemy i kroimy skośnie w plasterki. Do woka wlewamy 2-3 łyżki oleju i rozgrzewamy, aż zacznie dymić. Wrzucamy krewetki, chwilę smażymy, mieszając, po czym dodajemy resztę owoców morza (łososia na końcu, bo najdelikatniejszy). Mieszamy, aż się wszystko zagrzeje i przekładamy do miski z sosem. Delikatnie mieszamy, z wierzchu posypujemy dymką. Podajemy na ciepło lub czekamy, aż zupełnie wystygnie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Azjatycka sałatka z owoców morza: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |