No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo Kremowe piure.
Przepis na Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem >>
Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...
Przepis na Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki >>
Danie takie, jak Wielkie Księstwo Luksemburga - solidne, zamożne, mieszczańskie, podlane białym winem mozelskim...
Przepis na Pstrągi z sosem śmietanowym (po luksembursku) >>
Sztandarowe danie Islandii, popularne jak wyspa długa, szeroka i bezdrzewna. Jak większość dań skandynawskich - proste, bezpretensjonalne i szlachetnie czyste w smaku.
Przepis na Kotleciki rybne z Islandii >>
Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Przepis na Wiosenne owoce morza >>
Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
Przepis na Mule i vongole z sherry >>
Absolutnie klasyczny przepis na białą rybę marynowaną w szczodrej ilości świeżego galangalu (patrz: Galangal) i turmeriku (patrz: Turmerik (zwany też kurkumą)), smażoną i podawaną z masą koperku i siekanymi fistaszkami. Świeży galangal i takiż turmerik dostać można jedynie w azjatyckich marketach, ale może ktoś akurat będzie miał po drodze? W przepisie użyłam lottę (żabnicę), rybę dość luksusową - można jednak wymienić ją na halibuta lub suma, w każdym razie jakąś białą, mięsistą rybę.
Przepis na Ryba cha ca, z Wietnamu >>
Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
Przepis na Krewetki w kremowym sosie >>
Matelote to klasyczna francuska potrawa z ryby słodkowodnej duszonej w białym lub czerwonym winie. W Normandii jednakże zamiast wina używa się cydru, zaś ryba jest morska. Efekt - znakomity, zwłaszcza, że duszoną w pysznym sosie solę dekorujemy gotowanymi świeżymi mulami.
Przepis na Matelote z soli z cydrem >>
Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!
Przepis na Sola zapiekana w sosie serowym >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |