W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Libański sos pomidorowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Libański sos pomidorowy

Libański sos pomidorowy

Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).

Kraj pochodzenia: Liban?

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe pomidory (gruntowe)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Libański sos pomidorowy - Opis przyrządzania:

Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a potem do zimnej wody. Zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek wraz z kminem rzymskim. Smażymy, mieszając, aż czosnek zrobi się transparentny, ale jeszcze nie rumiany.
Dorzucamy pomidory, dodajemy miód, ocet i imbir, solimy i pieprzymy, mieszamy.
Gotujemy sos na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje - przy tej ilości pomidorów będzie to trwało co najmniej pół godziny. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzamy również pod kątem doprawienia, i - jeśli trzeba - dodajemy sól, pieprz, może trochę miodu lub octu, w zależności od rodzaju pomidorów, i tego, co nam smakuje.
Gotowy wrzący sos wlewamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i ustawiamy do góry nogami.
Kiedy sos wystygnie, wycieramy słoik z lepkich zacieków i naklejamy odpowiednią naklejkę, żeby się nam nie pomylił z innymi pomidorowymi sosami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Libański sos pomidorowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Libański sos pomidorowy przepisy:

  • Pomidory w kokosowym sosie Pomidory w kokosowym sosie
    Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
  • Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw
    Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.
  • Pyszna smażona marchewka Pyszna smażona marchewka
    To jest moje własne dzieło, z którego jestem naprawdę dumna. Nie dlatego, że wymagało jakiejś szczególnej pracy, namysłu, czy inwencji, ale dlatego, że pomyślałam, zrobiłam i wyszło bardzo pysznie. Naprawdę.
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
  • Klasyczny hummus Klasyczny hummus
    Absolutnie klasyczny przepis, w którym używamy suszonego grochu włoskiego. Jeśli jednak chcemy przyspieszyć całą sprawę, używamy grochu w puszce (lepszy hummus jednak jest z suszonego...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: