W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory w kokosowym sosie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Pomidory w kokosowym sosie

Pomidory w kokosowym sosie

Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 4-5 cm
  • ostra papryczka chilli
  • 6 strączków zielonego kardamonu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka turmeriku
  • łyżeczka cukru
  • 10 pomidorów (najlepiej różnych odmian i kolorów)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • świeża kolendra do przybrania

Pomidory w kokosowym sosie - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki, a potem w paseczki.
Papryczkę chilli myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonka i nasion, kroimy w cienkie plasterki.
Strączki kardamonu roztłukujemy w moździerzu, odrzucamy suche łupinki, a same ziarenka jeszcze trochę rozgniatamy.
Do sporego rondla wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, wrzucamy czosnek, imbir i papryczkę i smażymy, mieszając, aż troszkę zwiotczeją, ale nie zaczną się rumienić.
Dodajemy kardamon, mieloną kolendrę, kmin rzymski, turmerik, cukier i łyżeczkę soli, mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory. 3 pomidory siekamy, resztę kroimy horyzontalnie na pół. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.
Do podsmażonych przypraw wrzucamy posiekane pomidory i dolewamy szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając.
Teraz do sosu wkładamy połówki pomidorów, przekrojoną stroną do spodu.
Dusimy pomidory przez kilka minut, po czym odwracamy każdą połówkę.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i dolewamy mleko kokosowe. Bardzo delikatnie mieszamy - raczej sam sos wokół połówek pomidorów, niż całe danie - i gotujemy jeszcze kilka minut, aż pomidory będą bardzo miękkie, prawie rozpadające się.
"Na wydaniu" posypujemy danie listkami świeżej kolendry. Podajemy raczej na ciepło, niż gorąco - smak kokosa jest wówczas wyraźniejszy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory w kokosowym sosie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pomidory w kokosowym sosie przepisy:

  • Pomidorki "bloody Mary"
    Bardzo śmieszne danie-nie danie, bo jak nazwać nasączone wódką pomidorki koktajlowe? Podajemy nabite na wykałaczki, jak koreczki, ku uciesze dorosłych gości, ale uwaga - amatorzy alkoholu w wersji słodkiej raczej nie będą zachwyceni.
  • Fasola mungo (urad) z jogurtem Fasola mungo (urad) z jogurtem
    Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)
  • Choka z pomidorów
    "Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.
  • Kaczka pieczona z ananasem
    Przyjemna kaczka o rodowodzie dalekowschodnim, z lubianym także przez Francuzów dodatkiem ananasa. Całość smaczna i słodko-kwaśna, nieźle smakuje z ryżem lub chińskimi plackami. Odpowiednie danie na deszczową niedzielę.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.


Podziel się linkiem:




Komentarze: