W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Buraczki z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Buraczki z pomidorami

Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka pomidorów we własnym soku
  • 500 g (1/2 kg) niezbyt dużych buraczków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • suszona papryczka chilli
  • czerwony ocet winny

Buraczki z pomidorami - Opis przyrządzania:

Pomidory osączamy na sicie tak, żeby sok odpłynął, a zostały tylko same pomidory.
Buraczki cienko obieramy, myjemy i kroimy w "pomarańczki".
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, kmin rzymski i szczyptę suszonych papryczek chilli. Smażymy, mieszając, na niezbyt dużym ogniu, aż cebula zrobi się złota.
Dodajemy pomidory, buraczki i łyżkę octu winnego. Dolewamy niepełną szklankę wody i dodajemy łyżeczką soli. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy warzywa przez 45 minut mniej więcej - trzeba sprawdzać, bo to zależy od buraczków. W każdym razie powinny być miękkie.
Garnek odkrywamy, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy na gorąco lub zimno, w zależności od potrzeb i pogody.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Buraczki z pomidorami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Buraczki z pomidorami przepisy:

  • Cejlońskie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
  • Ciepła sałatka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.
  • Sałatka z buraczków z kozim serem
    Kolorowa wegetariańska sałatka, która - z dodatkiem czosnkowej bagietki - może być pełną letnią kolacją.
  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
  • Ćwikła
    Przed Wielkanocą bez ćwikiełki ani rusz... Zazwyczaj kupujemy ją w słoiku, ale domowa jest nieporównywalnie lepsza. Może więc, skoro i tak mamy kryzys, zrobimy tym razem ćwikłę sami? Nie wiem, czy to będzie bardziej ekonomicznie, ale na pewno humor nam się poprawi, kiedy pomyślimy o swoich dobrych intencjach. No i wszyscy będą nas bardzo chwalić...


Podziel się linkiem:




Komentarze: