W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Budyń ryżowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Budyń ryżowy

Budyń ryżowy

Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka długoziarnistego ryżu
  • 4 szklanki (litr) mleka
  • cukier
  • ½ laski wanilii
  • laska cynamonu
  • szafran

Budyń ryżowy - Opis przyrządzania:

Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i 5 łyżek cukru. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę szafranu i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran). Cynamon i wanilię usuwamy, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Budyń ryżowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Budyń ryżowy przepisy:

  • Pilaw turecki z rodzynkami
    Prosty ryż z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i cynamonu.
  • Ryż szafranowy na Święto Świateł
    W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!
  • Ryż po meksykańsku
    Prościutki, ale bardzo smaczny ryż. Nigdy nie byłam w Meksyku, więc za autentyczność potrawy głowy nie dam, niemniej jednak dostałam ten przepis od prawdziwej Meksykanki.
  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.




Podziel się linkiem:


Komentarze: